Před smrtí v plamenech zachránili muže sousedé

Podolí (Uherskohradišťsko) – S rozsáhlými popáleninami, ale živý vyvázl muž z Podolí na Uherskohradišťsku ze svého domu, který ráno začal hořet. Před pravděpodobnou smrtí v plamenech ho zachránili sousedé, kteří do hořící budovy pronikli. Teprve potom přijeli hasiči.

Zachráněného muže převezli záchranáři na popáleninové centrum fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Stále je v kritickém stavu. „Měl popáleniny až na 50 procentech těla,“ řekl mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan.

V jednopodlažním podolském domku začalo hořet po sedmé hodině ráno, místní lidé proto zavolali hasiče. Po devíti minutách na místo dorazily profesionální i dobrovolné jednotky z regionu. Zatím se do domu, ze kterého se šířil kouř, vydali sousedé a jeho popáleného obyvatele přes hrozící nebezpečí zachránili. Lokalizace požáru potom trvala hasičům zhruba deset minut, úplné dohašení další hodinu. Plameny podle mluvčího hasičů Libora Netopila zasáhly dvě místnosti i stropní konstrukci. Požár způsobil zhruba 50tisícovou škodu.

Převoz zachráněného muže do nemocnice zatím zkomplikovalo počasí. Na místě nemohl kvůli nepříznivým podmínkám přistát vrtulník, cesta do nemocnice tak byla s přestupem – sanitka ho převezla na krajské hranice do Střílek, odtud teprve popálený muž pokračoval letecky.

Proč v domě začalo hořet, zjišťuje policie i vyšetřovatel hasičů. Podle předběžných závěrů hasičů požár s největší pravděpodobností vznikl kvůli nedbalosti uživatele domku.