Plzeňské školky zahájily zápisy, zájem je obrovský

Plzeň - Asi jen polovinu zájemců budou moct od září přijmout mateřské školy v Plzni, kde dnes začaly dvoudenní zápisy. Poptávka je obrovská, neboť o místo ve školce se hlásí nejsilnější ročníky. Školky zřizované městem mají k dispozici od září 2013 kolem 1 400 volných míst. Rodiče proto zkouší štěstí ve více školkách, mnozí z nich si na to dnes vzali dovolenou a v některých školkách se tvořily i fronty.

Loni plzeňské školky evidovaly 4 111 žádostí, přijmout mohly 1 435 dětí, 1 294 jich odmítly. Letošní čísla budou známa po zápisech, rodiče vyrozumění dostanou do několika týdnů. „Mám 200 vyzvednutých žádostí na 15 volných míst. Jednoznačně přednost budou mít předškoláci, ale teď už vím, že těch mám 20,“ řekla ředitelka mateřinky v Částkově ulici na Slovanech Blanka Linhartová. Podle ní mají u ní ve školce šanci jen ročníky 2007 a částečně děti narozené v roce 2008.

Některé děti mají přihlášky ve více školkách, ale u předškoláků toto bude podle ní spíš výjimka. „Myslím si, že i předškoláků bude převis, a to je průšvih, ale musíme počkat na vyhodnocení,“ uvedla Linhartová. Podobná situace je i v dalších školkách, například 38. Mateřská škola na Slovanech ve Spojovací ulici má deset volných míst a vydala přes 100 přihlášek.

Plzeňské školky zahájily zápisy (zdroj: ČT24)

Právě školky na Slovanech si dnes vybrala pro zápis své dcery Andrea Horáková. „Malé budou tři roky v létě, jdeme do čtyř školek. Jako první jsme byli v Habrové ulici. Jakou máme šanci, ale netuším,“ uvedla. Přestože přišla ještě před zahájením zápisu, musela čekat ve frontě. Fronty byly i jinde, před školkami se proto střídala s manželem. „Samotné vyřízení netrvá dlouho, tak do deseti minut,“ uvedla.

Ředitelé se shodují, že výrazně přibývá odkladů nástupu do základní školy, tím jsou místa blokována. „Mám zatím 15 odkladů, to jsem v životě nezažila. A rodiče nosí z poradny další,“ řekla Linhartová. Sama by prý odkladů dala tak pět.

Podle Evy Prokopové z odboru školství plzeňského magistrátu budou základními kritérii pro přijetí dítěte do školky v Plzni prokázání bydliště v příslušném obvodu, případně v Plzni, a věk dítěte. Podle magistrátu by kapacita mateřských škol, která je 5 103 dětí, měla v následujícím školním roce stačit pro 84 procent dětí ve věku tří až šesti let. V mateřských školách je umístěno 92 procent pětiletých dětí a 72 procent čtyřletých. 

Z obvodů má nejvíc míst k dispozici městský obvod Plzeň 1, konkrétně na 11 školkách je jich volných 428, následuje Plzeň 3 se 368 místy. Naopak pouze devět volných míst má devátý obvod Malesice.

Od příštího roku by se mohla situace postupně zlepšovat, nastupovat budou slabší ročníky, navíc tři plzeňské obvody Slovany, Doubravka a Černice chtějí postavit nové mateřské školy. Kapacita školek v Plzni se za poslední čtyři roky zvýšila o 572 míst. Dále je v Plzni 15 soukromých zařízení pro předškolní děti s kapacitou 300 dětí.