Co s korekcí pro ROP Severozápad? Rozhodnou mimořádná zastupitelstva

Ústí nad Labem/Karlovy Vary – Do Regionálního operačního programu se musí vrátit 2,5 miliardy korun, má-li znovu začít rozdělovat dotace. Peníze by měly dát dohromady Ústecký a Karlovarský kraj, jejich vedení se ale dosud nerozhodlo, zda astronomickou sumu zaplatí. Rozhodnout mají zastupitelé, hejtmani svolají mimořádná zastupitelstva v obou regionech na stejný den – pondělí 25. března. Severočeští zastupitelé budou mít rozhodování těžší než obvykle – oproti zvyklostem nedostali ke svému hlasování žádné doporučení od krajské rady.

Jak naložit s žádostí Evropské komise na korekci, ke které by měl Ústecký kraj přispět až 1,7 miliardy korun, krajská rada nerozhodla. Pouze nastínila tři možné přístupu ke korekci. „Buďto plně odmítnout jako věc, kterou kraj nezavinil. Druhá varianta je přistoupit na polovinu té částky korekce, druhá aby šla za státem. Třetí varianta je přistoupit na korekci jako celek, což je dnes za Ústecký kraj zhruba částka 1,7 miliardy korun,“ rozebral náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Dodal, že tuto sumu kraj není schopen ze svých prostředků uhradit.

Varianta, která počítá s tím, že polovinu z korekce uhradí stát, má velký háček – vláda něco takového dlouhodobě odmítá. Ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj zatím nabídly Ústeckému a Karlovarskému kraji, které se mají podílet na korekci v celkové výši 2,5 miliardy korun, pouze půjčku, která ovšem počítá s tím, že kraje přijmou celou korekci. S tím ale severočeské vedení váhá – i kdyby kraj půjčku splácel deset let a neplatil žádné úroky, stále by se jednalo o velmi vysokou částku. „I tak je 170 milionů ročně obrovská zátěž pro rozpočet kraje a na deset let by to přineslo velká rizika v omezení celé řady financí,“ podotkl náměstek Rybák.

Kraje řeší pokutu za chyby v dotacích (zdroj: ČT24)

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) navíc doufá, že stát svůj názor na podíl na korekci nakonec ještě změní. „Zdaleka to není uzavřeno, stále se jedná. A stále se domnívám, že i za cenu půjčky je pro Ústecký kraj nemyslitelné, abychom platili miliardu 800 milionů,“ řekl.

Rozhodování Ústeckého a Karlovarského kraje, zda zaplatit korekci, je komplikované tím, že pokud nezaplatí, nedostane nikdo v regionu soudržnosti Severozápad přislíbené dotace ani nebude možné žádat o další. Škody i tak mohou být miliardové. Vyplácení dotací z ROPu Severozápad zastavilo ministerstvo financí již loni, státní i evropský audit ukázaly na chybné přidělení některých dotací. Rozdělováním evropských peněz na severozápadě Čech se zabývá i policie, stíhá všechny tři ředitele, kteří se postupně vystřídali v čele dotačního úřadu, historicky druhého ředitele Petra Kušnierze už poslal soud do vězení. Policie stíhá také bývalého hejtmanského náměstka Ústeckého kraje.