Benešovskou nemocnici povede bývalý šéf krajského úřadu

Benešov – Petr Hostek, který v minulosti vedl Národní bezpečnostní úřad a později středočeský krajský úřad, teď usedl do křesla ředitele benešovské nemocnice. Hostek je předsedou městské organizace ČSSD, jmenování prosadili jeho spolustraníci, hejtman Josef Řihák a šéf krajského zdravotního výboru Stanislav Holobrada. Krajskou radní pro zdravotnictví Jiřinu Fialovou (KSČM) tím překvapili.

Radní Středočeského kraje pro zdravotnictví Jiřina Fialová nedostala bezprostředně po zasedání představenstva benešovské nemocnice žádnou oficiální informaci o jmenování nového ředitele. Podle informací ČTK protlačila Petra Hostka do jeho nové funkce ČSSD, jmenováním nového ředitele se dokonce zabýval její krajský výkonný výbor. Schválil usnesení, podle nějž „KVV žádá, aby zásadní personální otázky v působnosti Středočeského kraje nebyly řešeny bez projednání v KVV, a dále žádá, aby nebylo provedeno jmenování ředitele nemocnice v Benešově bez projednání v KVV“.

Komunistické radní se postup větší koaliční strany nelíbí, plánuje, že o způsobu jmenování nového ředitele se sociálními demokraty promluví. „Já si myslím, že by to mělo být řešeno úplně někde jinde, a ne na nějakém KVV, ať už se to týká kterékoliv strany,“ uvedla Jiřina Fialová. Proti usnesení výboru se ovšem vymezil i Stanislav Holobrada. „Není to nejšťastnější,“ podotkl. Nový ředitel nechtěl podíl politické strany na svém jmenování hodnotit.

Sám Petr Hostek, který v roce 2006 několik měsíců vedl Národní bezpečnostní úřad a v letech 2008 až 2011 šéfoval Rathovu krajskému úřadu, byl nabídkou stát se ředitelem nemocnice překvapen. Upozornil, že se profesně orientuje jiným směrem. „Po zralé úvaze jsem dospěl k závěru, že je to pro mě výzva,“ prohlásil.

Na nového ředitele čeká především vyvrcholení sporu o nákup magnetické rezonance. Hostkův předchůdce Michal Oščipovský nákup prosazoval, nemocnice ho však zřejmě vzhledem k úsporám nejspíš bude muset odložit. S magnetickou rezonancí mohla souviset i Oščipovského rezignace. Nový ředitel oznámil, že nákup magnetické rezonance nezavrhuje. Podle něj jde o strategickou záležitost, kterou bude muset nemocnice do budoucna nějak vyřešit, chce-li zachovat spektrum činností na současné úrovni.