Nová Petrovka má vzniknout. O její podobu ale bojuje majitel s památkáři

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Na tom, že má v Krkonoších mezi Špindlerovkou a Martinovkou vzniknout nová Petrova bouda místo té vyhořelé, se majitel pozemku shodne s památkáři. Na ničem jiném se však neshodnou – památkáři odmítli návrh podoby nové Petrovky a jednání uvázla na mrtvém bodě. V nejbližší době tak budou východní úbočí Dívčích kamenů zdobit pouze ruiny po vyhořelé původní Petrovce.

Krkonošská Petrova bouda vyhořela po letech chátrání v létě 2011. Loni nechala firma Snowy Chalet, která vlastní její torzo, odstranit sutiny, dorovnat kamenné klenby sklepů pískem a zakrýt plachtou a zabezpečit okna a část stropu plotem. Dělníci také zajistili zbylé objekty areálu Petrovky. O tom, co s místem dál, se však rozhořel spor.

Snowy Chalet chce postavit novou horskou chatu nabízející ubytování a stravování se zázemím pro Horskou službu. Proti studii nové Petrovy boudy se však ostře vymezili památkáři. „Nákresy nejdou tím směrem, kam by obnovená Petrovka měla jít. Tomu se nedalo říct ano,“ uvedl ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský. Památkáři chtějí, aby na místě Petrovky vznikla její přesná replika, a zatím nebyli ochotni přistoupit na nic jiného.

Petrova bouda byla jednou z nejstarších chat v Krkonoších a ve výšce 1 288 metrů také jedna z nejvýše položených. Uzavřena byla od roku 2008, vyhořela v srpnu 2011. Podle některých odborníků hrozilo, že se stavba kvůli špatnému technickému stavu zřítí. Už týden před devastujícím požárem se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo oheň zastavit. Zničující oheň podle policie někdo úmyslně založil, nepodařilo se ale zjistit, kdo to byl.