Podprůhon bude mít pěkné ulice i obnovenou studnu

Kladno – Práce na obnově nejstarší kladenské čtvrti Podprůhon začaly. Za 100 milionů se opravují rozbité silnice a opěrné zdi. Revitalizace se dočká taky historická studna, tu však opraví místní nadšenci vlastními silami.

Podprůhon, dříve nazývaný také Podskalí, má historii sahající do poloviny 18. století. Místní lidé na svoji čtvrť nedají dopustit, dlouho se proto zlobili, že magistrát o Podprůhon nedbá. Teď se situace zlepší. Oprav se dočká vše obecní – tedy především silnice a opěrné zdi – klíčové však má být zavedení plynu. „Čtvrť je velmi úzká, je částečně v údolí, a když tam někdo zatopí nějakým svinstvem, odnášejí to všichni. Čili ta plynofikace, byť ji musíme platit sami, je jedna z věcí, které doufáme, že údolí velmi pomůže,“ poukázal kladenský primátor Dan Jiránek.

První výkopy začaly již na podzim, pokračovat budou celý rok, práce mají být hotovy na jaře příštího roku.

Zvelebení čtvrti ovšem tentokrát nepřipadne pouze na úřad a jím vybrané dodavatele. Lásku k Podprůhonu se rozhodli místní lidé dát najevo obnovením historické studny v Bukovské ulici. Dnes je opuštěná a vyschlá, starousedlíci ale ještě pamatují, jak ji lidé denně využívali. „Lidé sem chodili, protože každý neměl rozvedenou vodu,“ vzpomněla 83letá Alena Kottová z Podprůhonu. Studnu však odřízla od vodního pramene stavba obchvatu v roce 1987. 

Nyní už je ale připraven projekt obnovy a místní obyvatelé se ho chystají zrealizovat – první brigádu připravili na neděli. „Musíme dokonce pokácet náletové a suché dřeviny, uklidit to tady, trochu upravit svah,“ naplánoval předseda spolku Podprůhon Vladimír Líba. Ne vše však odvedou dobrovolníci – na obnovu studny bude potřeba i 128 tisíc korun. Polovinu peněz už sdružení má, získalo je z grantu.

Lucie Rosí o revitalizaci Podprůhonu (zdroj: ČT24)