Chvaletice pohltil popílek z elektrárny

Chvaletice (Pardubicko) – Obyvatelé Chvaletic si stěžují, že jejich zahrady a domy už několik dní nepřetržitě zanáší prach z úložiště popílku u místní elektrárny. Situace je podle nich nejhorší za několik posledních let. Venku se prý nedá dýchat a vítr roznáší popílek do celého okolí.

Popílek z chvaletické elektrárny létá po celé čtvrti, lidé musí každé ráno čistit auta, větrání znamená, že nábytek v místnosti za okamžik zčerná. „Tady dýcháte písek, létá vám do pusy,“ popsal situaci v Chvaleticích místní obyvatel David Repka.

Prach se do obce dostal poté, co chvaletická elektrárna začala úložiště popílku revitalizovat a upravovat terén. Společnost ČEZ tvrdí, že jde pouze o dočasný problém. „Mrazivé počasí nám znemožňuje trvalé skrápění rekultivační zóny,“ zdůvodnil mluvčí firmy Šárka Beránková. Dodala, že se ČEZ zasaženým obyvatelům omlouvá a pokusí se vše vyřešit co nejrychleji.

Popílkoviště ovšem je v bezprostřední blízkosti starých Chvaletic, některé domy jsou od něj vzdálené jen asi 50 metrů. Obyvatelé města proto zvažují, že budou kvůli silně znečištěnému ovzduší po ČEZu požadovat kompenzace.

Erik Knajfl o popílku v Chvaleticích (zdroj: ČT24)