Ovce bez jazyka a očí – stáda na Trutnovsku decimuje krkavec

Vítězná (Trutnovsko) – Na pastvinách v okolí Vítěžné u Dvora Králové nad Labem zůstávají mrtvá jehňata. Útočí na ně krkavec, proti kterému nejsou bezmocné jenom ovce, ale i jejich chovatelé. Pták je totiž chráněný, jeho odstřel je proto zakázán a úřady ho povolují jen výjimečně. V případě Vítězné sice povolení padlo, ovšem myslivci krkavce ulovit nedokázali.

Ovcím podle chovatelů z Vítězné není po útoku krkavce pomoci. „Ovečka vykrvácí, není jí pomoci. Jazyk vykousnou – je to hrůza,“ popsal ošetřovatel ovcí Josef Torák. Obrany proti krkavci není, je chytrý a lidí se nebojí. Stáda plení už čtyři roky a postupně si zvykl na ledasco. „Nějaké plašení? Ani to ho už nezastraší,“ podotkla chovatelka Ludmila Krejčová.

Krkravec také nemá proč se bát. Chovatelé mají zakázáno aktivně s ním bojovat, nedostanou-li výjimku. Královéhradecký krajský úřad takovou sice již vydal, ale myslivci, které chovatelé ovcí přivolali, při líčení na ptáka neuspěli. Podle Josefa Bráta z krajského úřadu tak pomůže jedině změkčení pravidel: „Měl by se plašivý odstřel vztahovat na větší počet kusů a mělo by se umožnit rozšíření odlovu i jinými způsoby, než je jenom střelná zbraň. To znamená do nějakých humánních pastí a podobně.“

Chovatelům u Vítězné ale zatím nezbývá nic jiného než každý den brzy vstát a jít na pastvu hlídat.

Vlastimil Weiner o krkavci a ovcích (zdroj: ČT24)