Kdo počmáral zeď? Program z VUT to ví a strážníkům poví

Břeclav – Počítačový program proti nelegálním graffiti napsali studenti brněnského Vysokého učení technického. Software hledá podobnosti mezi různými nápisy a přiřazuje je k sobě. Policie by tak díky němu měla zjistit, co vše v minulosti vytvořil vandal, kterého přistihne při činu. Program zatím testuje městská policie v Břeclavi.

Věrným průvodcem břeclavských strážníků se v posledním týdnu stal tablet s programem od studentů brněnské VUT. Každý nápis na zdi fotografují a ze snímků vytvářejí databázi. Program v ní potom vyhledává společné prvky jednotlivých tagů. „Pokud chceme vyhledat tag, kde je napsáno třeba mcf, zadáme do systému a na mapě vidíme, kde se nachází další,“ popsal fungování programu jeho spoluautor Vojtěch Semerák.

Znamená to, že pokud strážníci přistihnou sprejera při činu, mohou mu prokázat i autorství další nelegálních graffiti. „Dají se vyhledávat data na základě obrazové podobnosti – to znamená hledat konkrétní prvky v obraze, co ten člověk píše. Je to podobné podpisům a slouží to jako podkladový materiál pro soudního znalce, který má soudní pravomoc, aby řekl, že to patří k jednomu pachateli,“ přiblížil další z autorů programu Matěj Kubiš.

Kdyby měli strážníci software už před pár týdny, mohli zjistit, zda něco dalšího vytvořil sprejer, kterého přímo při činu natočila obyvatelka města. Zatím totiž úřady sprejerovi většinou nedokáží prokázat nic více než tag, při jehož tvorbě ho někdo viděl. Města doufají, že teď z vandalů dostanou více peněz na odstraňování nápisů – to je obzvlášť drahé, zejména pokud sprejer poškodí barevnou plochu. „Je to výrazný nástroj k tomu, aby bylo možno ztotožnit potenciálního pachatele, který bude zadržen při jednom skutku, a ten jeho rukopis vetknout do těch dalších snímků, které zanechal v minulosti,“ podotkl velitel břeclavských strážníků Stanislav Hrdlička.

Podobný systém úspěšně funguje třeba ve Spojených státech. Podle zkušenosti tamních policistů působí i preventivně. Nové grafitti tam nepřibývají tak rychle jako dřív. Autoři českého projektu ho chtějí do budoucna ještě vylepšit. Databázi potom bude moci rozšířit svými snímky každý.