Zateplené paneláky vábí strakapoudy

Pardubice – Škody za desítky až stovky tisíc korun na zateplených fasádách sčítají majitelé domů v Pardubicích. Nemohou za ně vandalové ani počasí, ale datlovití ptáci, jako je strakapoud nebo žluna, kteří do zdí paneláků vyklovávají hluboké díry. V těch potom hledají úkryt i další ptáci. Vyplašit se jen tak nenechají.

Zdi zateplených panelových domů na pardubických sídlištích začínají připomínat ementálský sýr. Vytvářejí je datlovití ptáci, nejčastěji strakapoudi. „Nejčastější příčinou této činnosti je označování si teritoria, prokazování své vlastní zdatnosti,“ shrnul vedoucí krajského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina. Ptáky jde od takových kousků jen těžko odradit. „Když jsem na balkóně a slyším, jak do toho dlabe, tak se ho snažím vyplašit. On odletí – a za chvíli se zase vrátí,“ popsal obyvatel poškozeného paneláku Vlastislav Procházka.

Ptačí „nálety“ na panelové domy nejsou specifické pouze pro Pardubice. „My jsme zaznamenali již před pěti lety první případy v Přerově, ale známe případy i z Olomouce a dalších měst,“ uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku. Podle zkušeností ze sídlišť se navíc obyvatelé poškozených paneláků ptačích sousedů již nezbaví – ve vyklovaných dírách se totiž usidlují kavky.

S opravou majitelé domů váhají. Obávají se, že pokud opraví fasádu, povede to jen k tomu, že strakapoudi a datli zase budou mít do čeho klovat. Ornitologové však navrhli hned několik řešení – nejúčinnější podle nich je umístit na fasádu vycpanou sovu. Podle ornitologa Vladimíra Lemberka je také možné fasádu opatřit kovovou perlinkou, přes kterou se ptáci nedostanou.

Michal Klokočník o poškozování fasád (zdroj: ČT24)