Města uklízejí nejenom chodníky, ale i stoky

Děčín/Olomouc – S definitivním koncem zimy začal ve městech úklid ulic a chodníků, některé radnice ovšem začaly „uklízet“ také potkany, kteří se přemnožili. Jarní deratizaci organizují například Děčín nebo Olomouc. Potkani se vyskytují tam, kde je nepořádek, stojí desítky tisíc korun.

Ústředním místem, kam se pracovníci městských služeb musí vydat s deratizačními nástrahami, jsou kanalizační systémy. V Olomouci to znamená do 300 kilometrů kanálů rozmístit 1,5 tuny nástrah za stovky tisíc korun.

Děčín, který pořádá plošnou deratizaci vždy na jaře a na podzim, potom za deratizaci zaplatí vždy kolem sta tisíc korun. „V roce 1997 jsme udělali celoplošnou akci v celém městě a stála tenkrát asi milion korun. Od té doby to děláme vždy v jarních a podzimních měsících. Samozřejmě nás to stojí už méně,“ přirovnal přitom náměstek primátora Pavel Sinko.

Platit za hubení potkanů je podle zástupců města nutné především kvůli nepořádku, který je vidět na domovních dvorech, ve sklepích i na sídlištních zelených plochách. Podle pracovníků, kteří deratizaci provádějí, lákají potkany především pohozené zbytky potravin: „Je potřeba udržovat pořádek v ulicích, aby se neválely zbytky potravy. Lidé si myslí, že krmí ptáčky, ale bohužel to spíše sežerou potkani.“

Náměstek primátora Pavel Sinko o děčínské deratizaci (zdroj: ČT24)

Nepořádek a potkani se podle náměstka Sinka nejvíce vyskytují v okrajových částech města, hlodavce však lákají i některé domy v centru. „Občané se mnohdy věnují pořádku ve svých domech, ale okolí domů je nezajímá,“ poukázal Sinko. Dodal, že plošná deratizace se sice týká kanalizace či městských domů, nikoli však budov, které mají soukromého majitele – ať už konkrétní fyzickou osobu, či patří sdružení vlastníků.