Kamery zaplavují česká města. „Velký bratr? Ne, požadavek občanů!“ zní z radnic

Plzeň/Hradec Králové – Ke školám ve městě nechá plzeňský magistrát umístit bezpečnostní kamery. Chce předcházet vandalismu a především šikaně, která se začala na některých místech projevovat ve větší míře. Kamery ovšem rostou v řadě obcí jako houby po dešti, a to i v menších městech. Srovnání s orwellovským Velkým bratrem radnice odmítají. Poukazují, že o dosazení kamer žádají sami občané.

Plzeňští strážníci budou mít pod bedlivým dohledem všechny školy ve městě. Instalování bezpečnostních kamer začlenil magistrát do projektu Plzeň – bezpečné město na základě podrobné policejní analýzy, která poukázala na problémy. „Vyplynulo, že v prostorách před základními školami a mateřskými školami došlo za uplynulé období k několika incidentům – zejména krádežím, napadením nebo šikaně,“ přiblížil vedoucí plzeňského odboru bezpečnosti a prevence kriminality Aleš Průša. Některé školy již dříve kvůli šikaně vytvořily také kamerové systémy, které sledují dění na chodbách.

Zatímco však v ulicích velkých měst – a občas i v interiérech – jsou bezpečnostní kamery běžně k vidění, v menších městech tomu tak zatím není. I zde se ale sledovací systémy rozmáhají. Například Nový Bydžov kvůli kriminalitě v ulicích dosadil dvacet kamer a uvažuje o pořízení dalších dvanácti. Potom jich bude mít o polovinu více než třináctkrát početnější Hradec Králové. Podle místostarosty Bohumila Orla o kamerový dohled nad pořádkem v ulicích důrazně žádají občané. Ti jsou s výsledkem spokojeni. „Neregistruji, že by nás kamery sledovaly. Pro bezpečnost je to důležitější,“ podotkla bydžovská obyvatelka. Strážník Milan Hromjak upozornil, že z problémových míst nyní kriminalita ustupuje.

Kamery chce do ulic pořídit také nedaleký Chlumec nad Cidlinou a o rozšíření systému uvažuje také královéhradecký magistrát. Jihočeské Lipno nad Vltavou by kamerový systém také chtělo, tam ale jeho vznik zatím blokuje nedostatek policistů v ulicích. Záběry z kamer naleznou využití především v rukou policie. „Záběry z pouličních systémů používáme běžně jako důkazový materiál,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Nikoli kamery, ale tzv. fotopasti potom sledují lidi i mimo město. Do lesů je nechávají radnice umístit především proto, aby zabránily černým skládkám nebo krádežím dřeva.