Náchodská minerálka je zdarma, lidé stojí dlouhé fronty

Náchod – Altán s trubkami, ze kterých teče minerální voda v Náchodě-Bělovsi, se ocitla v obležení. Radnice nedávno zpřístupnila pramen, jehož voda se kdysi pod značkou IDA prodávala v celé zemi, očekávala, že tu a tam někdo přijde. Zájem o minerálku je však takový, že na tlačenice musí dohlížet městská policie. Problém podle radnice představují především „velkoodběratelé“, z nichž někteří minerálku dále prodávají. Radní proto začali uvažovat o zpoplatnění minerálky, pravděpodobnější ale je postavení druhého odběrného místa.

Zámek, historické náměstí nebo pivovar – všechny náchodské památky blednou ve srovnání s malým altánem se čtyřmi kohouty. Na minerálku se stojí fronty, hlavně proto, že málokomu stačí natočit si jednu láhev. Objevují se dokonce velkoodběratelé, kteří neváhají s natočenou vodou obchodovat. „Majitel jednoho wellnessu čerpal každý den jeden kubík naší minerální vody, tam ho ohřál a za peníze prodával, jako kdyby měl geotermální vrt,“ popsal náchodský starosta Jan Birke. Podle náchodských obyvatel je možné setkat se s vodou natočenou v Náchodě také v českých a polských restauracích.

Čím více vody každý člověk v Bělovsi čerpá, tím déle čekají ostatní ve frontě. V té to potom vře a musí na ni dohlížet strážníci. „Dochází tady k nervozitě, občas i slovnímu napadání. Městská policie to tady musí uklidňovat,“ vysvětlil velitel náchodských strážníků Miroslav Horák.

Radnice chce, aby mačkání u pramene skončilo. Možná řešení jsou dvě. Zatím jenom potichu zní návrh na zpoplatnění minerálky. Pravděpodobnější alternativou je postavení druhého prameníku. „Musíme jednat se společností vlastnící lázně, ale technologicky by to nebyl velký problém,“ poznamenal místostarosta Tomáš Šubert. Nový altán by měl v Náchodě vzniknout do léta.

Přemysl Šrámek o náchodském pramenu (zdroj: ČT24)