Centrum Třince už nemá jenom trať, ale i zastávku

Třinec (Frýdecko-Místecko) – Obyvatelé centra Třince to již nemají daleko na vlak. Správa železniční dopravní cesty otevřela novou zastávku Třinec-centrum u náměstí T. G. Masaryka. Vznikla během modernizace třetího železničního koridoru, v sousedství je také nový podjezd pod tratí. Na její stavbu přispělo zhruba čtvrtinou z 36 milionů i město.

Třinec byl od vzniku Košicko-bohumínské dráhy ilustračním příkladem cimrmanovského „leží hned u trati, na nádraží je to hodinu a půl“ – z náměstí T. G. Masaryka je třinecké nádraží vzdáleno dva a půl kilometru a podobně daleko je to na zástavku Vendryně. Obyvatelé centrálního Třince sice již dlouho stáli o postavení nové zastávky, ještě nedávno se ale takové přání zdálo nereálné. Podle starostky Věry Palkovské se nyní, při modernizaci hlavní trati z Bohumína na Slovensko, naskytla ojedinělá příležitost, které se město chopilo a přemluvilo Správu železniční dopravní cesty k postavení zastávky. „Kdyby se ji nepodařilo realizovat v tuto chvíli, nebylo by to možné dalších dvacet i více let,“ podotkla starostka.

Železniční správa současně se starostkou otevřela také provizorní podchod pod tratí. Do podzimu má být hotov plánovaný podjezd, který usnadní cestování autem po Třinci a nadobro nahradí starý přejezd.

Modernizace trati v Třinci probíhá v rámci přestavby třetího tranzitního železničního koridoru. Ten prochází Českem od západu na východ z Chebu přes Plzeň, Prahu, Pardubice, Olomouc, Ostravu do Mostů u Jablunkova. Z Prahy do Dětmarovic vede souběžně s prvním nebo druhým koridorem.