Miliardy na děravé silnice nebudou, přednost mají opravy po povodních

Janské Lázně (Trutnovsko) – Povodně udělaly zasaženým krajům velké škrty přes rozpočty – nejvíce při opravách silnic. Protože je potřeba nečekaně dát peníze na opravy silnic zcela zničených velkou vodou, nezbude na plánované opravy regionálních komunikací, ačkoli stav některých není o mnoho lepší. Na opravy po povodních půjdou i miliardy, které původně slíbilo ministerstvo dopravy krajům právě na opravy děravých silnic po zimě.

Dlouhá zima výrazně zhoršila stav silnic, které již dříve nebyly k podvozkům aut nejšetrnější a překrývaly je vrstvy záplat. Jejich opravy by stály desítky miliard, které ale kraje – jimž silnice druhé a třetí třídy patří – nemají. Alespoň dvě miliardy korun, které by cesty dostaly z nejhoršího, sice slíbilo krajům ministerstvo dopravy, jenomže z plánů, které si krajské úřady připravily, nic nebude – peníze se nakonec využijí na opravy po povodních. Silnice poškozené po zimě pouze dostanou nové záplaty.

Mezi silnice, na jejichž opravy měly státem přislíbené peníze, patří například příjezdová komunikace do Janských Lázní v Krkonoších nebo cesta ze Štramberka do Nového Jičína v Moravskoslezském kraji. „Tato silnice ukazuje, že provizorní vysprávky absolutně nevyhovují,“ uvedl zakladatel webu Výmoly.cz Petr Čaník.

Silnice do Janských Lázní z krajských plánů na rekonstrukce vypadla, přestože i ji povodeň poškodila a na několika místech se propadla její krajnice. „Na tyto silnice zřejmě také dojde řada, nicméně ne v dohledné době. Co se týče dalších větších investic, tak v této lokalitě je neplánujeme,“ přiznal Jiří Hošna. Starostu Janských Lázní Jiřího Hradeckého tím rozzlobil: „Nevím, co by se muselo stát. Asi nám uplave příště celá.“

Ministerstvo dopravy naopak doufá, že se ještě podaří najít peníze i na silnice, které jsou i po povodni jakžtakž sjízdné. „Teď jsou nejpalčivější opravy po povodních, které řešíme prioritně, to ale neznamená, že se ty prostředky nepoužijí i na další opravy,“ upozornil mluvčí úřadu Tomáš Neřold.