Labe v Ústí kulminovalo na 2. stupni, ohrožení zůstává ve východních Čechách

Ústí nad Labem/Pardubice – Obavy hydrologů ze vzedmutí Labe v Ústí nad Labem, popř. i Děčíně, až na třetí stupeň povodňové aktivity se nenaplnily. Vzestup hladiny skončil těsně pod úrovní ohrožení, v Ústí řeka kulminovala mezi druhou a devátou ráno na 588 centimetrech, v Děčíně vystoupila na 545 centimetrů. Stupeň ohrožení přitom je na 600, resp. 560 centimetrech. Třetí stupeň povodňové aktivity ale ještě v Česku platí, a to na Chrudimce nedaleko jejího ústí do Labe. Prší jen občas na severu Čech, meteorologové už neočekávají další zvrat situace. V poledne tak přestaly platit všechny meteorologické výstrahy.

Počasí bude celý den v celé zemi oblačné až skoro zatažené, stejné bude i v pátek, srážky se vyskytnou místy. Na hladinách řek by se déšť neměl projevit, vodohospodáři očekávají zklidnění. „Ač povodeň z hlediska její definice trvá, neboť máme druhé a třetí stupně povodňové aktivity, tak to nejhorší máme za sebou,“ uvedl Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu po zasedání Ústřední povodňové komise. „Nevidíme žádné nebezpečí zhoršování,“ dodal.

Předseda komise Tomáš Chalupa zopakoval výzvu, aby byli lidé opatrní v lesích, obzvlášť obezřetní musí být pořadatelé letních táborů. Hrozí sesuvy podmáčené půdy a pády stromů.

Povodně, které přišly ruku v ruce s dešti, které od noci na pondělí až do středy takřka nepřetržitě zalévaly republiku, ještě neskončily především na malých východočeských řekách. Záplavové vlny se pohybují pomalu, jeden tok je proto ještě na třetím stupni povodňové aktivity. Více než na desítce míst v Čechách i na jižní Moravě potom platí druhý stupeň povodňové aktivity, zejména na Vysočině a ve středních Čechách potom doznívají povodně první stupněm.

ÚSTECKÝ KRAJ:

Rozvodněné Labe tvrdě zasáhlo sever Čech na počátku měsíce, podle středečních výpočtů Českého hydrometeorologického ústavu měla řeka dnes v noci – pouhé tři týdny od chvíle, kdy byla nejvýše za posledních jedenáct let – opět dosáhnout třetího povodňového stupně. Nakonec se tak nestalo. Vzestup hladiny byl pomalejší, než hydrologové čekali, a nad ránem se zastavil těsně pod úrovní, kdy by bylo nutné vyhlásit povodňové ohrožení. V průběhu dne hladina Labe v Ústí už mírně klesala, do tří odpoledne o šest centimetrů.

V Děčíně platí některá povodňová opatření, především je uzavřena silnice mezi Dolním a Prostředním Žlebem a Labské nábřeží. Labe na třetí stupeň nevystoupalo, stále se ale pohybuje kolem svého dnešního maxima 545 centimetrů.

Kromě velkých měst způsobily deště velké potíže v obcích postižených již povodní na počátku měsíce. Začaly se znovu plnit laguny, které zůstaly po velkých záplavách, například v Nových Kopistech a Mlékojedech proto zasahují hasiči a odčerpávají vodu. 

PARDUBICKÝ KRAJ A NYMBURSKO:

Pardubický kraj byl prvním a současně posledním místem, kde řeky při aktuálních záplavách stouply na třetí stupeň. Platí totiž na Chrudimce, povodňová vlna na ní v noci dospěla na okraj Pardubic, tedy těsně před ústí do Labe. Řeka kulminovala na 313 centimetrech, tedy zhruba šestinásobku obvyklé hloubky. Od té doby klesá, podle prognózy ČHMÚ jí ale potrvá až do pátku, než dosáhne druhého povodňového stupně.

Chrudimka na okraji Pardubic ve středu zatopila některé pozemky, dnes již opadla. „Spíš to bude jen zabahnění prostor, musíme třeba vyčistit dětské hřiště,“ řekl starosta městského obvodu IV Petr Heřmanský.

Rozvodněná Chrudimka zaplavila parkurové závodiště na okraji Pardubic
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Ráno vystoupila na třetí stupeň také Cidlina v obci Sány na Nymbursku. Hladina Cidliny vystoupila na stupeň ohrožení navzdory očekávání, poté však zase rychle klesla pod hraničních 230 centimetrů. Podle starosty nehrozilo ani v době, kdy byla nejvýše, že by rozvodněná řeka ohrozila obec, protože Sány leží vysoko nad Cidlinou. „Řeka by se musela zvednout ještě o metr a půl, což nehrozí. Okolní vesnice by totiž byly zatopeny pomalu po komíny,“ řekl starosta Václav Macura.

V Pardubickém kraji ještě je na druhém stupni povodňové aktivity Novohradka na svém dolním toku, ovšem ta již klesá. V minulých dnech se řeka rozlévala a ohrožovala obce ve svém okolí. Druhý stupeň je také na dolním toku Loučné.

JIHOČESKÝ KRAJ, ZBYTEK STŘEDNÍCH ČECH A PRAHA:

Obavy z velkých povodní na Malši a Lužnici zůstaly plané. Druhý povodňový stupeň na jihu Čech ještě platí na Lužnici při měření v Pilaři a Klenovicích, je na něm také Stropnice v Borovanech. Nežárka již klesla na první stupeň. Žádná z řek nakonec nedosáhla třetího stupně a jejich hladiny klesají.

Ve středních Čechách během dopoledne klesly řeky natolik, že už nikde neplatí druhý stupeň. Naposledy ho odvolali v Kácově. „Řeka stále klesá, vrací se do svého koryta,“ podotkla kácovská starostka Soňa Křenová. Mírně rozvodněné ještě je Labe v Nymburku, Brandýse a Mělníku, kde sice vody postupně ubývá, odvolání povodňového stupně ale bude možné zřejmě až zítra. Vltava v Praze klesla dopoledne pod hranici prvního stupně, povodeň v hlavním městě tak skončila. Od deseti hodin jsou uvolňovány náplavky, v jednu odpoledne se otevřela vrata na Čertovce.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ A VYSOČINA:

Z Českomoravské vrchoviny odteklo po deštích mnoho vody na západ i na východ. Na území Kraje Vysočina však už povodně končí, jen výjimečně ještě platí první stupeň povodňové aktivity. Hodně vody ještě je na některých místech v Jihomoravském kraji. Na druhém stupni povodňové aktivity zůstává Dyje v oblasti Nových Mlýnů. Svratka v Brně odpoledne klesla na první stupeň.

Od středečního večera až do 10. července platí zákaz vstupu do polesí Soutok u Břeclavi. V této lužní krajině se Dyje vylila z koryta, což je při vyšších průtocích běžné.