Prodloužený červencový víkend poznamená další uzavírka D1

Jihlava – Měsíc poté, co si silničáři vyzkoušeli, že jde na jednu noc zcela uzavřít část dálnice D1 a strhnout na ní most, si takovou akci zopakují. V noci z pátku 5. na sobotu 6. července nechá Ředitelství silnic a dálnic uzavřít hned dva dálniční úseky a strhnout šest mostů, které v nich dálnici kříží. Uzavírka bude čtrnáctihodinová, jeden z úseků bude mimo provoz od osmi večer do deseti dopoledne, druhý od devíti večer do jedenácti dopoledne.

Uzavírky postihnou dva rozkopané úseky dálnice D1 na Vysočině a na pomezí Středočeského kraje, tedy Lhotka – Velká Bíteš a Loket–Hořice. Objízdné trasy povedou po souběžných silnicích, v případě části dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší to bude silnice II/602, v případě trasy Lhotka – Velká Bíteš povede pro osobní auta objížďka po silnicích II. třídy přes Ledeč nad Sázavou, kamiony ale budou muset jet po státních silnicích a dálnici objet od Mirošova do Humpolce přes Tábor.

Silničáři jsou ale přesvědčeni, že se nemají čeho bát ani řidiči, ani obyvatelé obcí, kterými objízdná trasa pro kamiony povede – provoz by totiž měl být minimální. „O svátcích je omezený provoz nákladní dopravy, z tohoto důvodu jsme přistoupili k uzavření dálnice z pátku na sobotu,“ upozornil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák na částečný zákaz jízdy kamionů o prázdninách ve státní svátek večer i sobotu dopoledne.

Kromě úplné uzavírky čekají řidiče na D1 také výrazná omezení, která běžný provoz patrně postihnou mnohem více. Již od čtvrtka 3. července se bude u Velké Bíteše jezdit směrem na Prahu a u Lhotky naopak na Brno pouze jedním pruhem, po ukončení demolice mostů zůstane provoz v uspořádání pruhů 2+1 až do úterý.

Obousměrná uzavírka D1 5. a 6. července:

  • 1. uzavřený úsek: 66. km Loket – 75. km Hořice
  • objízdná trasa: silnice II/150 – Ledeč nad Sázavou – II/130
  • plánovaná doba uzavírky: 21:00 (pátek) – 11:00 (sobota)
  • 2. uzavřený úsek: 153. km Lhotka – 162. km Velká Bíteš
  • objízdná trasa: silnice II/390 – křižovatka Kleptovský Dvůr – II/602 – Velká Bíteš – I/37
  • plánovaná doba uzavírky: 20:00 (pátek) – 10:00 (sobota)
  • příčina: stržení šesti mostů přes dálnici

Dálnici D1 uzavřou silničáři již podruhé od zahájení její modernizace. V první polovině června kvůli demolici jiného mostu nemohli jednu noc jezdit auta mezi Humpolcem a Jihlavou. Na objízdných trasách nenastaly žádné komplikace, ovšem práce nabraly zpoždění, místo plánovaných dvanácti hodin trvala téměř třináct a půl hodiny. Omezení na dálnici navíc platilo celý den před uzavřením a tři dny po otevření, jezdilo se obousměrně jedním jízdním pásem.