Čtyři hodiny cloumala Vysočinou nehoda na rozkopané části D1

Velká Bíteš – Od středečního odpoledne jezdí auta po dálnici D1 mezi Velkou Bíteší a Lhotkou, resp. 162. a 155. kilometrem, obousměrně pouze v jednom jízdním pásu. Na Prahu se jezdí pouze jedním jízdním pruhem, na Brno směrem dvěma. A právě v tomto úseku se v sedm ráno srazil kamion s osobním autem. Havárie zprvu dálnici zcela uzavřela, po osmé sice mohla auta uvězněná v koloně odjet, následovala však další uzavírka kvůli vyprošťování. Plně – ovšem s pokračujícím režimu 2+1 pruh – je dálnice v provozu od jedenácti hodin. Havárie tak ovlivňovala provoz v rozkopaném úseku čtyři hodiny. Po dobu uzavírky připomínala dálnice parkoviště, v kolonách došlo k dalším drobnějším nehodám.

Nehoda se stala na 157. kilometru dálnice D1, ve směru na Brno se srazil kamion s osobním autem. „Osobní auto v protisměru nás sestřelilo. Utrhlo nám přední kolo, takže to nešlo řídit,“ popsal řidič havarovaného nákladního auta. Osobní vůz zůstal ležet mezi pravým a levým jízdním pruhem, kamion sjel z dálnice. Řidič osobního auta utrpěl středně těžké zranění.

Protože se nehoda stala v úseku, kde se stavbaři připravují na demolici mostů v noci z pátku na sobotu a jezdí se zde obousměrně v jednom jízdním pásu, musela policie kvůli vážné havárii uzavřít dálnici obousměrně. Po hodině, kdy odjeli záchranáři a podařilo se odstranit vrak osobního auta, se dálnice sice otevřela, o půl hodiny později však začalo vyprošťování kamionu; kvůli práci těžké techniky byla dálnice zase obousměrně neprůjezdná. Asi o hodinu později již bylo možné po dálnici projet, ale v každém směru pouze jedním pruhem. Plně průjezdná je až od jedenácti hodin dopoledne.

Nehoda kamionu s osobním autem uzavřela dálnici D1 v místě, kde se jezdí obousměrně v jednom pásu
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Kolona byla jedenáctikilometrová

V době omezení byly v obou směrech zhruba deseti až jedenáctikilometrové kolony. Hustý provoz ucpal také objízdnou trasu na souběžné silnici druhé třídy mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. V kolonách se staly i další nehody. Na 149. kilometru směrem na Brno se před půl jedenáctou srazila tři osobní auta, ve Velké Bíteši se dopoledne staly další dvě nehody, nikdo při nich nebyl zraněn.

Ve směru na Prahu se i po otevření dálnice tvoří kolona, která už nesouvisí s uzavírkou, ve směru na Brno se začala dlouhá kolona po úplném zprůjezdnění dálnice pomalu rozjíždět.

Kolona kamionů před nehodou na dálnici D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Dálnice se připravuje na demolici mostů

Na D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší je omezen provoz od středečního odpoledne, dnes se přidalo obdobné omezení také mezi Loktem a Hořicemi. V obou úsecích, kde probíhá modernizace dálnice, budou dělníci v noci z pátku na sobotu bourat celkem šest mostů. Dálnici proto postihnou úplné uzavírky. Zatím se jezdí třemi jízdními pruhy, u Velké Bíteše je provoz jediným pruhem ve směru na Prahu, mezi Loktem a Hořicemi naopak ve směru na Brno.

Dušan Vrbecký o nehodě na D1 (zdroj: ČT24)