Do požární nádrže na Jičínsku spadl práškovací Čmelák

Žlunice (Jičínsko) – Nouzové přistání na vodě absolvoval pilot práškovacího letadla Zlín Z-37 Čmelák – skončil v požární nádrži ve Žlunicích na Jičínsku. Při nehodě utrpěl středně těžké zranění a zůstal uvězněn v kabině, odkud ho vyprostili hasiči.

Práškovací letadlo ráno spadlo do požární nádrže, která je zhruba dva kilometry od nejbližšího letiště. Co se ve vzduchu stalo, zatím není jasné, nehodu budou vyšetřovat Úřad pro vyšetřování leteckých nehod i policie. Podle svědka nehody a žlunického zastupitele Josefa Ježdinského se z letadla ještě, když bylo ve vzduchu, ozvala rána.

Po havárii na místo spěchali místní lidé. Chtěli pomoci pilotovi v letadle zapadlém ve vodě. „Bylo napolo potopené se zlomeným křídlem. Pilotovi museli držet hlavu, aby se neutopil. Přežil to zázrakem,“ popsal Josef Ježdinský.

Na místo potom dorazili letečtí záchranáři, lékař musel k letadlu doplavat. „Následně stabilizoval životní funkce až do příjezdu hasičů, kteří museli muže vyprostit,“ uvedl mluvčí záchranky Tomáš Ježek.

Nakonec přijeli také hasiči, kteří zraněného muže vyprostili. Zdravotníci potom pilota na plovoucích nosítkách dopravili na břeh, kde jej dále ošetřili. „Muž utrpěl poranění v oblasti hrudníku a dolních končetin,“ přiblížil mluvčí Ježek. Se středně těžkými zraněními potom záchranáři pilota odvezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Letadlo Z-37 Čmelák je jednomotorový dolnoplošník s pevným podvozkem vyvinutý jako letoun používaný k zemědělským účelům, za kabinou pilota je nádrž na chemikálie. Let Kunovice a Moravan Otrokovice ho vyráběly v letech 1965–1984, kromě Československa se dostal také do sousedních zemí a například také do Indie nebo Iráku.