Vypsat nový konkurz? Poděbrady řeší kritizovaný výběr ředitelky ZŠ

Poděbrady – Vedení Poděbrad zatím stále není rozhodnuté, kdo se stane ředitelem tamní základní školy T.G. Masaryka. V plánovaném konkurzu zvítězila jedna z učitelek, dosavadní ředitel ale upozornil na formální chyby při vyhlašování výběrového řízení. Spor rozdělil veřejnost na dva tábory. Radnice by chtěla konkurz opakovat, s tím ale uchazeči nesouhlasí.

Kdo povede od 1. září Základní školu T.G. Masaryka v Poděbradech, zatím stále není jasné. Současný ředitel ve výběrovém řízení neuspěl. Jmenování nové ředitelky ale zatím starosta stále nepodepsal. „My jsme chtěli prověřit, jestli ta škola může mít lepšího ředitele nebo jestli ten současný je optimální. Dostalo se to do situace, že se začaly vytvářet tlaky a protitlaky,“ uvedl starosta Ladislav Langr.

Celkem šest let řídil školu Jindřich Monček – a podle mnohých úspěšně. I přesto se radnice rozhodla konkurz vypsat. Jeho vítězkou se nakonec stala Miriam Piskačová, která na škole učí už 12 let. Ředitel a jeho podporovatelé mají pocit, že komise byla podjatá, a podle nich za sesazením stojí jeden z radních a bývalý ředitel školy Lubomír Zíta, se kterým má Monček spory. „Už asi dva roky cítím takový tlak, abych v té škole dál nebyl, objevují se různé anonymy a drby,“ komentoval Monček.

  • Dosavadní ředitel Jindřich Monček zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4883/488262.jpg
  • Vítězka konkurzu Miriam Piskačová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4883/488261.jpg

Aktuálně se navíc objevilo podezření, jestli byl konkurz vůbec vypsán regulérně a zda nedošlo k formálním chybám. Celou věc už zkoumají právníci. Sama vítězka konkurzu v proceduře problém nevidí. „Žádnou podjatost komise jsem nezaznamenala, členy jsem osobně neznala, vše proběhlo v pořádku,“ uvedla Piskačová.

Za dosavadního ředitele se postavila část rodičů, kteří si změnu nepřejí. Vedení města proto teď neví, kudy z patové situace ven. Starosta by nejraději vypsal konkurz znovu. Piskačová by ale nejdřív musela rezignovat a Monček odstoupit z funkce, což se ani jednomu z nich udělat nechce.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)