Lidé v Ústeckém kraji mohou žádat o peníze na nový kotel

Praha - Ústecký kraj se dlouhodobě potýká se sníženou kvalitou ovzduší, ministerstvo životního prostředí a region se proto dohodly na 20 milionech pro lidi, kteří budou chtít vyměnit své staré kotle za nové ekologické. Částka podle odhadu ministerstva pokryje výměnu zhruba 500 kotlů, resort a kraj už předeslaly připravenost k případné další výzvě, pokud se ta první setká se zájmem. Žádosti mohou podávat ode dneška, tato možnost skončí buď vyčerpáním celkové dotace, nebo 27. září tohoto roku. Požadavky se přijímají na krajském úřadu.

„Jedná se o náhradu starých neekologických kotlů, povětšinou na uhlí, kde se ale také dá pálit domácí odpad jako PET lahve, kelímky od jogurtů, kusy pražců nebo staré holiny, za kotle, ve kterých tyto lumpárny dělat nejdou…,“ prohlásil ministr Tomáš Jan Podivínský a upřesnil, že si žadatelé budou moci vybrat z nabídky automatických kotlů. Tu úřady nově rozšířili o zplynovací, plynové, kondenzační a atmosférické kotle. „Aby si každý žadatel mohl podle vlastních individuálních podmínek optimalizovat ekologické vytápění ve své domácnosti,“ dodal.

Ministr a hejtman při podpisu dohody o dotacích na výměnu kotlů
Zdroj: ČT24

Speciální výzva je připravena také pro domácnosti postižené povodní, kde kotel byl zaplaven a poničen. MŽP navýšilo svou dotaci o 20 procent. „V současné době máme zhruba 200 žádostí, z toho přes 50 už je podepsáno a kolem 130 žádostí mám na podpis teď na stole, což podepíšu v nejbližších hodinách,“ uvedl ministr.

MŽP připravilo program po zkušenostech s Moravskoslezským krajem, kde byl o dotace mimořádný zájem. Výměnu kotlů plánuje pro všechny kraje v České republice, konkrétně v současné době připravuje dohodu se Středočeským krajem, která bude podepsána příští měsíc.

Brífink k podpisu dohody o čerpání dotací na výměnu starých kotlů za nové (zdroj: ČT24)

Podmínky pro všechny kraje jsou stejné. Prvotní zájem o spolupráci však musí podle ministerstva vzejít z regionální úrovně. Pro severní Moravu bylo v rámci pilotního programu uvolněno celkem 100 milionů korun. Dalších až 60 milionů mohou její obyvatelé získat ve výzvě vyhlášené 1. července. Zatím bylo v kraji vyměněno přibližně 2,5 tisíce kotlů.