Obce se bojí o své strážníky - státní policie dělá nábor

Hradec Králové - Obce se obávají, že jim brzy budou chybět strážníci. Státní policie odstartovala velký nábor - ministr vnitra hodlá během letoška a příštího roku přijmout nejmíň tisíc lidí. A právě strážníci jsou nejvhodnějšími uchazeči. Odcházejí hlavně ti mladší. Za jejich výcvik přitom radnice zaplatily desítky tisíc.

Městský strážník = ideální uchazeč pro státní policii

Strážníci jsou vycvičení, mají dobrou fyzičku, orientují se v zákonech - pro práci u policie jsou to ideální uchazeči.

Důvodem jsou vyšší posty a lepší peníze

„Jedná se hlavně o mladší kolegy, kteří u policie vidí možnost kariérního postupu. U městské policie těch vedoucích pozic není tolik,“ podotýká Eva Čížková z městské policie v Hradci Králové. Na druhou stranu je ale podle ní práce u městské policie pestřejší, strážník na ulici se dostane ke všem možným událostem - od běžných krádeží třeba až po domácí násilí.

V Česku aktuálně chybí skoro 600 policistů. Nejvíc v Praze a ve středních Čechách. Naposledy takhle ve velkém policie nabírala před třemi lety. Radnice z náboru státní policie radost nemají. Než se nový strážník vydá na ulici, trvá to měsíce a obecní pokladnu to přijde na víc než 60 tisíc.

„Nezahrnuje to jen částku na výstroj, jsou tam i položky na získání zbrojního průkazu, psychologických testů a další výlohy, které jsou nutné, aby mohl dělat tuhle práci,“ říká Magdaléna Vlčková z Magistrátu města Hradec Králové.

Obce se bojí o své strážníky (zdroj: ČT24)

„Policisté jsou přijímáni do služebního poměru. Výhodou je, že pokud vydrží u služby patnáct let, mají nárok na výsluhový příspěvek,“ doplňuje mluvčí Policie ČR v Hradci Králové Iva Kormošová.

Zájemců o práci u městské policie je zatím dost. Na každé volné místo se hlásí desítky uchazečů. Většina z nich ale neprojde náročnými psychologickými testy. Ještě nedávno to přitom bylo opačně a řada státních policistů měnila modré uniformy za ty černé. Jak sami říkají, je to práce, která vám zůstane v krvi.