Olomoučtí vědci „krmí“ bakterie stříbrem, posilují tím účinek antibiotik

Olomouc - Olomouckým vědcům se podařilo posílit účinek antibiotik, a to docela netradičně. Do léků totiž přidali sloučeniny nebo mikro či nanočástice stříbra. Antibiotika pak začala působit i na bakterie, které doposud odolávaly. Podle vědců je to jedna z možností, jak léky, proti kterým už jsou bakterie odolné, znovu vrátit do hry.

V miskách v laboratoři jsou miliony bakterií přímo od pacientů, kteří leží v olomoucké fakultní nemocnici. Tím, jak se antibiotika dlouhodobě - hlavně v 60. až 80. letech – nadužívala a lékaři je předepisovali i na jiné než bakteriální nemoci, na některé z bakteriálních kmenů už jednoduše nefungují.

Antibiotik je kolem stovky a bakterie se proti nim postupně doslova obrňují. Proto se olomoučtí vědci už od roku 2004 zabývají tím, jak tyto léky zachránit. Napadlo je, že by k tomu mohlo pomoct stříbro.

„Připravujeme nanočástice stříbra pro ústav mikrobiologie a tam je potom míchají s antibiotiky a testují je vůči rezistentním bakteriím,“ popsal chemik z Univerzity Palackého Aleš Panáček. A výsledek vědce po mnoha letech bádání příjemně překvapil. Bakterie se díky stříbru daří likvidovat.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Je to fantasticky kouzelný pocit, když koukáte na test, kde je bakterie vůči konkrétnímu antibiotiku totálně rezistentní, krásně roste, to antibiotikum jí vůbec nevadí, přidáme nanočástice stříbra a najednou to antibiotikum začíná fungovat,“ řekl mikrobiolog Milan Kolář, děkan lékařské fakulty olomoucké univerzity.

Olomoučtí vědci mají podanou patentovou přihlášku a o svých poznatcích připravují i publikaci.

Zatím je všechno vyzkoušené jen v laboratořích. Než se stříbro dostane do léčiv, bude ještě potřeba udělat spoustu nákladných klinických studií. A to může trvat i několik let.