Stát zaplatí korekce za ROP Severovýchod, dotace opět budou 26. srpna

Liberec – Stát zaplatí za Regionální radu Severovýchod korekce, které jí nařídila Evropská komise za pochybení při rozdělování dotací. Pokuta činí 240 milionů korun, díky jejich zaplacení opět začnou do krajů na severovýchodě Čech proudit peníze z Bruselu.

Problémy Regionálního operačního programu Severovýchod nejsou sice tak hluboké jako jeho severozápadního protějšku, který je zcela bez peněz, avšak již rok má tzv. pozastavenou certifikaci, půjčuje si peníze na běžící projekty od státu a na jejich proplacení z Bruselu stále čeká. Změní se to 26. srpna poté, co 240 milionů korun jako korekci zaplatí stát. „Korekce nebudou hrazeny z rozpočtů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, ale k jejich zaplacení budou použity peníze, které jsou v rezervě národních veřejných zdrojů,“ uvedl předseda regionální rady a liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Ministerstvo financí sice dlouhodobě trvalo na tom, že korekce musí platit výhradně kraje, které dotace čerpají a regionální politici je rozdělují. Počátkem července však tehdejší ministr v demisi Kalousek navrhl využití přebytku na účtu Národního fondu, který vznikl díky tomu, že byla spoluúčast na dotovaných projektech často vyšší, než požaduje EU.

Kromě sporů o to, kdo korekci zaplatí, dlouho také nebyla zřejmá její výše. Regionální rada Severovýchod podle prvního rozhodnutí měla zaplatit na korekcích za chybovost projektů celkem 378 milionů korun, později se částka snížila na 210 milionů korun. Evorpská komise později sumu znovu přehodnotila, nakonec stanovila částku 240 milionů korun. Částka se ale ještě může znovu změnit. Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je to důkaz chybného nastavení kontrolního systému v Česku. „Například v případu Vojenského muzea v Králíkách s největší pravděpodobností dojde k tomu, že žádná korekce vyměřena nebude. Přitom předchozí audit navrhoval stoprocentní odvod,“ poukázal Netolický. Podle něj lze kvůli nejasným pravidlům kontrol očekávat i žaloby na stát.

Korekce nemají formu klasické pokuty nadřízenému úřadu, formálně jde o navrácení chybně proplacených dotací zpět do operačního programu. Evropská komise ji nařizuje, pokud kontrola odhalí, že byly chybně využity více než dvě procenta dotací. Kvůli pozastavení proplácení dotací před zaplacením korekcí však příjemci mívají problémy. V případě ROP Severovýchod tak musel například Královéhradecký kraj o rok odložit rekonstrukci náchodské nemocnice. „Přišli jsme o část možnosti financovat tuto nemocnici z evropských zdrojů,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Neutracené evroopské peníze ale teď chce kraj využít v jiných oblastech.