Ne korekci, ale dotaci pro ROP schválili zastupitelé Ústeckého kraje

Ústí nad Labem – Zastupitelé Ústeckého kraje schválili půjčku 597,6 milionu korun, kterou si vezmou, aby mohli zaplatit část pokuty za pochybení v projektech, které dostaly dotace z Regionálního operačního programu Severozápad. Vedení kraje ale trvá na tom, že nejde o korekci, protože přímo Ústecký kraj žádnou pokutu platit nemusí, nýbrž o dotaci do operačního programu, na které se domluvil s ministerstvem financí. Více než půl miliardy bude kraj splácet do roku 2020.

Když Evropská komise rozhodla, že Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad musí v rámci plošné korekce vrátit do svého operačního programu již rozdaných 2,6 miliardy korun, začala půlroční přehazovaná s touto částkou. Regionální rada sama žádné peníze nemá, stát, který radu zřizuje, nařídil zaplatit krajům s tím, že jejich politici o rozdělení dotací rozhodli a za pokutované chyby odpovídají, kraje to odmítly s tím, že stát měl kontrolovat, co se s dotacemi děje. Zatím byl operační program zcela na suchu, dotace nedostávali ani ti, kteří už je měli přislíbené. Situaci až v létě vyřešila dohoda, že stát použije na zaplacení části korekcí přebytky na kontě národního fondu, přes který evropské peníze procházejí, ovšem kraje se na korekci budou podílet také. „Je to dotace pro ROP Severozápad, která má umožnit jeho obnovení,“ řekl zastupitelům krajský radní pro majetek a investice Ladislav Drlý (KSČM).

Kraj poskytne ROP Severozápad 597,6 milionu korun, které si půjčí od státu. První splátku musí zaplatit do konce letošního roku, půjde asi o 37 milionů korun. Každý další rok kraj zaplatí 80 milionů korun. Díky dohodě státu a krajů již Evropská komise povolila obnovení programu povolila, do roku 2015 by ROP Severozápad mohl rozdělit ještě asi 6,5 miliardy korun.

Mraky se nad evropskými dotacemi v regionu soudržnosti Severozápad (Ústeckém a Karlovarském kraji) začaly stahovat v březnu 2011. Policie obvinila tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Petra Kušnierze z přijímání úplatků při rozdělování dotací. O rok později přišli na úřad kontroloři ministerstva financí i Evropské komise, výsledkem auditů bylo zastavení proplácení dotací a udělení plošné korekce za už proplacené chybné projekty. Později policie v souvislosti s manipulacemi při rozdělování evropských peněz obvinila i další dva ředitele dotačního úřadu Petra Vráblíka a Pavla Markvarta a také tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu. Soud však zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele.