Urologové v Karlových Varech diskutovali o mužské inkontinenci

Karlovy Vary - Potíže s inkontinencí, tedy nechtěným únikem moči, trápí čím dál víc lidí. Vyplývá to z výsledků mezinárodních studií. Podle lékařů je to i jeden z následků léčby rakoviny. V Karlových Varem o tématu diskutovalo víc než 500 špičkových českých urologů.

Podle odborníků je inkontinence často vnímána jako ryze ženský problém. Stále více se ale onemocnění močového ústrojí objevuje u mužů. „Přibývá té mužské inkontinence následkem operační léčby jak benigního zvětšení prostaty, tak hlavně rakoviny prostaty,“ říká Milan Hora, přednosta urologické kliniky plzeňské fakultní nemocnice.

S nechtěným únikem moči se potýkají hlavně starší muži, nad 75 let věku jím trpí víc než třetina. Onemocnění ale může postihnout i podstatně mladší ročníky. Karlovarský kongres představil nejnovější způsoby operací močového ústrojí. „Zatím nejdokonalejší metoda umožňuje samotnému pacientovi otevírat a zavírat jakousi manžetu, která supluje funkci přirozeného svěrače, další metoda vyvíjí variabilní tlak na močovou trubici,“ popsal primář urologie z FN Ostrava Jan Krhút.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Přední čeští urologové v rámci přednášky sledovali i přímé přenosy několika operací z nemocnic v Praze a Brně. 

První příznaky inkontinence se lékaři snaží léčit pomocí pilulek a speciálních cviků. Operace je až krajní řešení. Platby za nejnovější typy zákroků se s pojišťovnami zatím řeší samostatně. Náročné urologické zákroky provádí pět hlavních specializovaných pracovišť. Většinou jde o fakultní nemocnice ve velkých městech.