Nové cyklostezky v Brně nebudou, radnice vyhradí pruhy

Brno – Cestování na jízdním kole po Brně usnadní v příštím roce další vyhrazené pruhy, které vzniknou v ulicích. Město se naopak nechystá stavět nové samostatné cyklostezky, pro které není prostor. Na rozvoj cyklistiky vyčlení brněnský magistrát v příštím roce pět milionů korun, vznikne za ně několik kilometrů cyklopruhů.

Vyčleňování pruhů na stávajících silnicích pro cyklisty považuje brněnské vedení za jediný způsob podpory cyklistické dopravy ve městě. Podle údajů magistrátu jezdí dnes na kole v Brně zhruba 5000 lidí denně, což jsou čtyři procenta celkové dopravy. „Ambicí radnice je toto číslo zvýšit,“ upozornil náměstek primátora Robert Kotzian (ODS). O stavbě oddělených cyklostezek však město neuvažuje, není na ně podle radnice prostor.

Pět milionů určených na brněnskou cyklodopravu příští rok je více než dvojnásobek letošního rozpočtu. Letos vzniklo za 2,3 milionu korun zhruba pět kilometrů cyklopruhů například v Kounicově, Jaselské, Gorkého či Hrnčířské ulici. Peníze určené na příští rok by mohly umožnit vytvoření až deseti kilometrů pruhů.