Milionté Jawě vrátil nový majitel zlatý třpyt

Brno - Před pětapadesáti lety 6. 6. 1958 sjel z výrobní linky ve Strakonicích miliontý československý motocykl Jawa-ČZ. Především kvůli své jubilejní zlaté barvě budil stroj obdiv na světových výstavách. A miliontá Jawa 175 se nyní znovu vrací do období své velké slávy, nadšenci z Brna totiž během půl roku celý stroj do posledního šroubku rozebrali, zrenovovali a poté znovu seskládali dohromady. Původní zlatý lak byl zachován a zakonzervován. Zájemci mohou motorku spatřit u sběratele Miroslava Touška v Kolíně.

„Motorka byla na začátku v relativně dobrém stavu, dochovala se dokonce v původním laku. Bohužel byla bourána v přední části, vidlice byla zaražena k rámu, tudíž jsme jí museli přelakovat přední masku. Celý motocykl jsme rozebrali, bez poškození laku jsme srovnali rám, každý šroubek jsme vyčistili stejně jako motor a tak dále,“ přiblížil renovační práce mechanik Petr Kenny Burian.

Při renovaci přístroje nepoužili nadšenci žádnou repliku, do poslední součástky jde o kusy z motocyklů téže doby. „Použili jsme pouze nové duše, pneumatiky jsou ale původní,“ dodává Petr Burian. Vzácnost kousku podle něj spočívá nejen v ojedinělé zlaté barvě, ale především ve štítku s výrobním číslem 1 000 000, který předznamenal také neobvyklý příběh motocyklu.

Studio 6 o milionté Jawě (zdroj: ČT24)

Majitel Miroslav Toušek z Kolína nezaváhal ani na vteřinu, když se mu naskytla možnost pořídit miliontou Jawu. Původně měla přijít do Národního technického muzea, ale předešlého majitele odradila byrokratická mašinerie. „Dochoval se k tomu krásný amatérský film, motorka putovala po různých výstavách po celém světě. Navíc na detailech motocyklu je vidět, jak si s ním jeho výrobci vyhráli. Třeba na běžných motocyklech najdete přiznané sváry, tady jsou všechny zaleštěny. Jednoduše měla motorka reprezentovat to nejlepší, co jsme v té době uměli,“ přiznává svou fascinaci sedmý majitel v pořadí Miroslav Toušek. Za kolik motorku vydražil, nakonec šťastný majitel neprozradil.