Z havlíčkobrodské vraždy novorozence obvinila policie mladou matku

Havlíčkův Brod – Jednadvacetiletou ženu z Havlíčkova Brodu obvinili policisté z vraždy dítěte, které krátce předtím porodila. Mrtvé novorozeně pohodila v dubnu v lese na okraji města, nalezl ho kolemjdoucí. Policisté původně hledali souvislost mezi havlíčkobrodskou vraždou novorozeněte s podobnými případy v západních Čechách a Německu.

Mrtvá novorozená holčička ležela v igelitové tašce v lese u rybníka Drátovec na okraji Havlíčkova Brodu, kde ji v polovině dubna našel náhodný chodec. Pitva prokázala, že dítě se narodilo donošené, živé a životaschopné. Policisté nyní obvinili jednadvacetiletou ženu, že dítě porodila a vzápětí zabila. Její mateřství potvrdila genetická expertiza. Že rodila doma, potvrdil policii také její bývalý přítel. Ženě potom pomohl tělo odklidit. „Byl v přesvědčení, že dítě se narodilo mrtvé,“ upozornil kriminalista Pavel Kubiš. Uzná-li soud vinu obviněné ženy, může ji poslat do vězení na 15 až 20 let nebo jí udělit i výjimečný trest.

Policisté na jaře zkoumali souvislost havlíčkobrodské vraždy novorozeněte s dalšími dvěma podobnými případy, jeden se stal u Rotavy na Sokolovsku, druhý v Sasku. Vyšetřovatelé proto srovnávali DNA mrtvé holčičky z Havlíčkova Bordu se všemi možnými případy v rámci celé Evropy. Výsledkem však je obvinění, které souvisí pouze s havlíčkobrodskou vraždou, souvislost s dalšími policisté nepotvrdili.

Podle náměstka krajského policejního ředitele Pavla Peňáze kriminalisté letos na Vysočině vyšetřovali jedenáct případů vraždy nebo pokusu o vraždu. Všechny byly objasněny.