U Horního Jiřetína hlubinná těžba povolena

Horní Jiřetín (Mostecko) - V povrchovém dole u Horního Jiřetína ministerstvo životního prostředí povolilo hlubinnou těžbu uhlí. Podle úředníků to neznamená nebezpečí pro životní prostředí ani pro lidi z okolí. Těžaři se tak chtějí dostat k zásobám, na které velkorypadla nedosáhnou.

Kam se nedostanou velkorypadla, tam se netěží. Jenže ve chvíli, kdy se hranice dolu nemohou kvůli limitům těžby rozšiřovat, zavedená pravidla neplatí. Důležité začíná být i uhlí původně určené na odpis. Uhlí z pod svahů Krušných hor mají vytěžit horníci hlubináři z dolu Centrum, kteří by byli jinak za dva roky propuštěni.

Podle odborářů je to skvělý nápad. „Pro horníky hlubinného dolu by se práce těžko hledala,“ říká místopředseda odborových organizací Czech Coal group Jiří Cingr.

U Horního Jiřetína hlubinná těžba povolena (zdroj: ČT24)

Teď to vypadá, že většina horníků z hlubiny na úřad práce nebude muset chodit. Proti hlubinné těžbě nemají vážnější námitky ani v sousedním Horním Jiřetíně. Jen se bojí, zda nehrozí další sesuvy svahů nad dolem.

„Chtěli jsme větší pojistku, protože k těm větším nebo menším sesuvům, tam dochází poměrně pravidelně,“ vysvětlil místostarosta města Horní Jiřetín Vladimír Buřt.

Ministerstvo životního prostředí, ale velkou studii vlivu hlubinné těžby na okolí dolu, nežádá. Ochrana je prý zajištěna. Proti postupu ministerstva životního prostředí zatím nejhlasitěji protestuje hnutí Greenapece. Hornojiřetínská radnice ještě zváží, zda se neodvolá k báňskému úřadu. Těžaři ale věří, že se horníci „hlubináři“ objeví na povrchovém dole už příští rok na jaře.