ROP Severozápad: Nemocnice nestíhají žádat o dotace

Karlovy Vary - Na poslední chvíli žádají nemocnice na Karlovarsku o stamiliony korun z Regionálního operačního programu Severozápad. Dotace skoro na půl roku zamrzly kvůli policejnímu vyšetřování. Nyní znovu běží, na zpracování přihlášek však zbývá extrémně málo času. V regionálním operačním programu je připraveno téměř pět miliard.

Hrozí, že ztráta v hospodaření krajských nemocnic překoná hranici 130 milionů korun. Kraj hledá způsoby, jak krizi vyřešit. Evropské peníze jsou nadějí na rozvoj. „Význam to má obrovský, protože v téhle situaci bychom nebyli schopni si přístroje kupovat z vlastních zdrojů,“ říká generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Petr Svoboda.

„Výzva je finančně omezena,“ varuje však předseda ROP Severozápad Petr Navrátil: „Tudíž se pravděpodobně nedostane na všechny projekty.“ Karlovarská nemocnice potřebuje 135 milionů na modernizaci areálu. Další desítky milionů bude stát obnova přístrojů v Chebu.

Na evropské dotace spoléhají i manažeři soukromé nemocnice v Ostrově. Investovat chtějí i do pronajatého špitálu v Sokolově. „Rozhodně se chceme účastnit soutěže,“ potvrdil Joža Lokajíček, tiskový mluvčí Nemos Group.

Nemocnice nestíhají žádat o dotace (zdroj: ČT24)

Klíčové je, aby žádosti nemocnice vyplnily bez chyby. Všechny však nyní bolestně tlačí čas. „V případě ROP Severozápad se to může týkat až 1,5 miliardy korun, která se nestihne vyčerpat a zůstane v Bruselu,“ přiznal Petr Navrátil.

Předseda Regionálního operačního programu Severozápad se obává, že Česká republika může celkem přijít až o 70 miliard korun.

Podívejte se na stránky operačního programu: