V Plzni vzniká dispečink regionální dopravy, zatím poslouží jen desítkám spojů

Plzeň – Kromě městské hromadné dopravy budou dispečeři plzeňského dopravního podniku od prosince pečovat také o regionální autobusy a vlaky. Vznikne tak centrální dispečink integrované dopravy Plzeňského kraje. Zprvu budou dispečeři především sledovat polohu několika desítek spojů, později budou moci zasahovat do veškeré regionální dopravy v Plzeňském kraji. To však zřejmě nastane teprve, až začnou jezdit dopravci určení veřejnými soutěžemi, jejichž autobusy budou mít odpovídající vybavení.

Centrální dispečink západočeské integrované veřejné dopravy bude hrát významnou roli především v autobusové dopravě, zprvu však bude omezen na vybrané spoje. „Původní myšlenka byla, že se dispečink zavede pro nové autobusové dopravce vzešlé z výběrových řízení. Ta mají ale zpoždění vinou námitek, které leží u ÚOHS. Současní dopravci se zapojí do dispečinku po několika vozidlech,“ uvedla Zdeňka Kmochová, ředitelka krajské společnosti POVED, která dopravu v kraji koordinuje.

Dispečeři budou hrát důležitou roli například u tzv. autobusů na zavolání. „Řadu autobusových spojů, u nichž je nejmenší obsazenost, už jsme nově chtěli převést do režimu na zavolání,“ uvedla ředitelka Kmochová. To se nepovedlo i kvůli tomu, že největší dopravce v regionu zatím na jejich provozování není připraven. „Dohodli jsme se, že vše do dubna vyhodnotíme a od června by se spoje na zavolání připravily,“ dodala ředitelka.

Ředitelka POVED upozornila, že se současní dopravci do dispečinku zatím naplno zapojit nemusí a ani nechtějí, protože nemají jistotu, jak dlouho budou na svých linkách ještě jezdit. Pilotní tendr chce kraj uzavřít na jaře, potom vyhlásí další. Naplno by měl dopravní dispečink v Plzeňském kraji fungovat od roku 2019, kdy již musí být hotové všechny tendry na dopravce. V té době bude dispečink dohlížet také na vlaky. Zatím ale kraj připravuje vybavení alespoň patnácti motorových jednotek Regionova systémy GPRS a GPS.