Opilost bude v Kroměříži desetkrát levnější – kvůli daním

Kroměříž – Za noc v protialkoholní záchytné stanici v Kroměříži budou opilci od příštího roku platit méně než desetinu dosavadní ceny. Záchytka dosud účtovala 8 455 korun, nově bude noc jen za 750 korun. Zlínský kraj se rozhodl cenu výrazně snížit paradoxně proto, aby kroměřížské nemocnici, jež stanici provozuje, ušetřil na daních. Ty totiž musí záchytka platit, i když se jí nedaří poplatky od nocležníků vymáhat.

Částku, kterou kroměřížská záchytka za nocleh účtuje, zaplatí podle zlínského hejtmanského náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) minimum klientů. Nemocnice ale musí platit patnáctiprocentní DPH za částky, jež naúčtuje těm, kteří nikdy nic nezaplatí. „Ti lidé jsou tam často opakovaně, jsou to často bezdomovci, nezaměstnaní,“ uvedl náměstek Nečas.

Cena přes osm tisíc by sice měla nemocnici pokrývat náklady spojené s provozem záchytky, paradoxně se pro ni však stává spíše zátěží. Teď se proto účtovaná částka razantně sníží.  „Kroměřížská nemocnice není v dobré ekonomické situaci. Zjistili jsme, jak velké jsou nevymahatelné částky ze záchytů,“ podotkl Lubomír Nečas. Upozornil, že i v jiných krajích jsou částky účtované protialkoholní stanicí nanejvýš tisícové až dvoutisícové. Po zlevnění na 750 korun za noc očekává kraj, že se nejenom sníží daně, ale také by mohli konečně začít platit i klienti záchytky. „Mohlo by to být kolem 30 procent,“ naznačil Nečas.

Provoz kroměřížské záchytky stojí asi šest milionů korun ročně. Letos už ji využilo tisíc klientů. Sanitky je většinou svážejí z Kroměřížska a Zlínska, ze Vsetínska většinou ne – z takové dálky je většinou jednodušší odvézt je domů.