Na západ Orlických hor dohlédnou záchranáři z nové služebny

Deštné v Orlických horách (Rychnovsko) – Horští záchranáři budou k incidentům v západní části Orlických hor vyjíždět z nové služebny, kterou otevřeli v Deštném v Orlických horách. Stojí v sousedství původního objektu Horské služby, oproti němu má však lepší technické zázemí a také ošetřovnu pro zraněné návštěvníky hor. Staré budovy se chtějí záchranáři zbavit.

Původní stanici v Deštném Horská služba opustila, protože byla zbytečně velká, přitom však nevyhovovala potřebám záchranářů. Nový objekt s proskleným průčelím stál 5,5 milionu korun. Za modernější zázemí přitom Horská služba nemusela „zaplatit“ větší vzdáleností k deštenským sjezdovkám, nová služebna je přímo naproti nim, v sousedství staré budovy.

Svoji dosavadní služebnu chce Horská služba prodat. Na 11. prosince připravuje dražbu, nejnižší podání je stanovené na 2,45 milionu korun.

Horská služba v Orlických horách podle jejího náčelníka Josefa Šifry vyjíždí přibližně k 900 zásahům, naprostá většina jich je v zimě. Ačkoli jsou orlickohorské služebny také v Říčkách a Čenkovicích, připadá na Deštné téměř polovina zásahu. „Okrsek Deštné má zhruba 400 výjezdů ročně,“ uvedl Josef Šifra. Záchranáři z Deštného jezdí také do Sedloňova, Olešnice či na Šerlišský Mlýn. Na nové služebně teď budou mít dva dny. Až se v Deštném 6. prosince rozjedou vleky, pro Horskou službu se naplno roztočí pracovní kolotoč.