Ostravský superpočítač dovede nahradit i laboratoř

Ostrava – Nejrychlejší počítač v Česku i střední Evropě už funguje v Ostravě. Pomáhá v medicíně - třeba s léčbou rakoviny nebo AIDS - ale taky umí ukázat i to, kam se při záplavách může vylít voda z řek. Zatím jsou výsledky zadarmo.

Reálný test, jak se chová tělo v případě srážky s autem. Díky ostravskému superpočítači je už ale nyní možné tyto testy v Česku provádět virtuálně. A ještě podrobněji. „Jsme schopni vyhodnotit třeba síly v nohou, zrychlení v hlavě, síly na žebra,“ uvedl vědecko-výzkumný pracovník Pavel Maršálek. Nebo jak zlepšit karoserii auta tak, aby při nárazu zranilo člověka co nejméně. Také jeden z úkolů, které řeší ostravský superpočítač. „Pokud bychom měli úlohu, kterou bychom na normálním laptopu počítali třeba dva až tři dny, tak na tomto superpočítači by ta úloha trvala dvacet minut,“ dodal Pavel Maršálek.

Běžný počítač má dvě nebo čtyři jádra, superpočítač jich má tři a půl tisíce. Za rok už jich bude mít 40 tisíc. Podle DNA konkrétního člověka, trpícího například rakovinou, umí vědci na superpočítači spočítat nejúčinnější léčbu. „Dokáže nahradit laboratoř a posoudit vliv nových léčiv na nemoci, jako je AIDS,“ potvrdil rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ve výzkumném centru pracuje 140 vědců. Navrhují například dopravní prostředky s menším odporem vzduchu. „U boeingu je možné třeba zlepšit tvar křídel, což následně znamená snížit spotřebu pohonných hmot,“ prohlásil Tomáš Karásek, další z vědecko-výzkumných pracovníků.

Už za rok bude superpočítač přestěhován do zatím rozestavěné budovy. V té době bude patřit mezi padesát nejvýkonnějších zařízení na světě. A to už také bude desetinásobně rychlejší než teď a jeho cena se vyšplhá na 2 miliardy korun.