Inverze pokračuje, na Šumavě naměřili teplotní rozdíl skoro 26 stupňů

Praha – Inverzní počasí způsobilo v některých oblastech extrémní teplotní výkyvy. Například na Šumavě ráno dosáhl teplotní rozdíl v okolí Kvildy až 25,6 stupně Celsia. Právě některé části Šumavy návštěvníkům nabízejí nevídanou podívanou. Když se turisté dostanou třeba k partiím Bučiny, tak vidí bez problémů Alpy a detaily ledovce na 280 kilometrů vzdáleném Dachsteinu. Kombinace mrazu a mlhy dnes zkomplikovala situaci i řidičům. V Karlovarském kraji kvůli tomu došlo k hromadné nehodě šesti aut a policejního vozu na silnici R6.

„Dnes ráno mezi 06:30 a 06:40 byla na stanici Perla teplota minus 17 stupňů Celsia a ve stejný čas na stanici Kvilda, která je vzdušnou čarou 1,6 kilometru vzdálená, byla teplota plus 8,6 stupně Celsia. Teplotní rozdíl tak byl ve stejnou chvíli 25,6 stupně,“ upozornil starosta Václav Vostradovský. Výškový rozdíl je přitom téměř zanedbatelný, zhruba 30 metrů. Zatímco někde mají provozovatelé skiareálů kvůli inverzi málo sněhu, v okolí Kvildy leží 30 až 40 centimetrů sněhu a běžkaři tam mají k dispozici upravené stopy.

Řetězová nehoda v Karlových Varech
Zdroj: ČT24

Námraza způsobila v Karlových Varech řetězovou nehodu

V tomto počasí by měli být opatrní hlavně řidiči. Námraza hrozí hlavně na mostech a podél řek. Na průtahu Karlových Varů do sebe hned ráno nabouraly čtyři osobní auta a dva kamiony. Na začátku řetězové nehody byl náraz osobního auta do svodidel. Druhý řidič pak nestačil včas zabrzdit před policejním autem a následovaly další srážky. „Na místo dopravní nehody přijeli policisté, přičemž do jejich řádně označeného vozidla výstražnými světly narazilo další osobní vozidlo,“ popsala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Hlavní silniční tah z Karlových Varů na Cheb policie na tři a půl hodiny uzavřela. Řidiči museli využít starou silnici číslo 6. Podobně jako na karlovarském průtahu to během dne klouzalo i na dalších místech. Podobné počasí se čeká i v dalších dnech.

Na silnicích v Karlovarském kraji se od rána tvoří námrazy (zdroj: ČT24)