Přechod je nebezpečný, tvrdí místní. Policie ale semafor zamítla

Přední Lhota - Silnice z Kolína do Nymburka a Mladé Boleslavi patří ve středních Čechách k těm nejvytíženějším. Přední Lhotou po ní denně projede až deset tisíc aut. Místní proto společně s radnicí vypracovali projekt, jak dopravu zklidnit. Nový přechod pro chodce, nasvícení těch současných i semafor u policie ale neprošly. Lidé s rozhodnutím policistů nesouhlasí a sepsali petici. Poděbradská radnice nechala projekt předělat.

Na jednom místě v obci se cyklisté potkávají s chodci, navíc v těsné blízkosti silnice. „Denně tady přecházejí přes ten přechod desítky dětí. Opravdu je tady nebezpečná situace a je ji potřeba nějakým způsobem řešit,“ domnívá se spoluautor petice Jan Jirka.

Přechod je nekoncepční, brání se policie

Policisté mají ale jiný názor. „Nesouhlasili jsme se zřízením světelného signalizačního zařízení v prostoru křižovatky. Neboť tato křižovatka není dosud signalizačním zařízením řízena, takže by to muselo být řešeno koncepčně,“ reagoval vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Nymburk Josef Ulrich.

Policejní statistiky totiž nepotvrzují, že by přechod byl nebezpečný. V místě se za poslední tři roky staly jen dvě dopravní nehody. Nikdo při nich nezemřel ani se nezranil. Lidé ale proti rozhodnutí policistů sepsali petici a radnice nechala projekt předělat. Jestli přepracovaný projekt u policie napodruhé projde, bude jasné na začátku příštího roku. Zdejší radnice by s úpravami za 6,5 milionu korun mohla začít v létě.

Semaforu a nového přechodu pro chodce se lidé v Přední Lhotě nedočkají (zdroj: ČT24)