Volno ani na Vánoce: Hasiči vyjížděli k hořícímu stromku

Praha/Liberec - Půlmilionovou škodu způsobil požár vánočního stromečku v Líbeznicích u Prahy. Oheň vzplál kvůli technické závadě na osvětlení stromku. Při ranním požáru v Liberci se zase kouřem přiotrávili dva mladíci. I tady byla škoda vyčíslena na půl milionu korun.

Středočeští hasiči o Štědrém dni vyjížděli k 21 zásahům, což je polovina výjezdů proti běžným dnům v roce. Největší škodu, 450 tisíc korun, má na svědomí požár stromku v Líbeznicích. „Při příjezdu hasičů již stromek nehořel, jeho zbytky vynesli hasiči ven a přetlakovou ventilací vyvětrali zadýmené prostory,“ popsala zásah mluvčí hasičů Lenka Kostková. Příčinou vzniku ohně byla technická závada na osvětlení stromku.

Večer také hasili požár stromu v Louňovicích u Prahy, který zavinili lidé při nedbalém používání zábavní pyrotechniky. Během dne hasiči vyjížděli například k požáru obytného podkroví rodinného domu v Doubku u Prahy nebo pořáru kuchyně bytového domu v Kolíně.

Brzy po ránu začalo hořet v podkrovním bytě v Okružní ulici v Liberci. Dva muži ve věku 26 a 28 let se nadýchali zplodin, záchranná služba je převezla na internu liberecké nemocnice. „Nemělo by se ale jednat o nic vážného, to bychom je transportovali do Prahy,“ řekla mluvčí záchranky Lenka Markovičová.

Požár vznikl od svíčky, která byla příliš blízko nábytku, způsobená škoda je půl milionu korun. K požáru vyjela profesionální jednotka, oheň podle hasičů poničil vybavení bytu, uchráněné hodnoty jsou za dva miliony korun.

V celém Česku hasiči během Štědrého dne zasahovali u 206 událostí, nejvíce práce měli v Moravskoslezském kraji kvůli silnému větru. Přesto byl jejich Štědrý den klidnější než ten loňský.