Petrovické větrníky jsou zpět ve hře, Ústavní soud spor oživil

Petrovice/Brno – Ústavní soud vrátil Nejvyššímu správnímu soudu spor o zásady územního rozvoje Ústeckého kraje. Jejich změnu žádá obec Petrovice, jež by na svém území chtěla mít více větrných elektráren. Zásady územního rozvoje, které jsou nadřízené územnímu plánu, však se stavbou nových „větrníků“ nepočítají.

Spor o stavbu větrných elektráren v obci na pomezí Krušných hor a Labských pískovců se dostal k Ústavnímu soudu – Petrovice nové elektrárny chtějí, Ústecký kraj ne. Soud se ale podstatou sporu nezabýval, podle soudce zpravodaje Ludvíka Davida ho zajímal pouze postup Nejvyššího správního soudu, který zamítl žádost o zrušení části krajských zásad územního rozvoje. „V tom postupu jsme shledali porušení práva na spravedlivý proces, potažmo i porušení práva na zákonného soudce,“ uvedl soudce David.

Podle Ústavního soudu bylo také rozhodnutí o ústeckých zásadách územního rozvoje v rozporu s předchozími verdikty NSS v podobných případech. V minulosti opakovaně škrtal v rozvojových zásadách, které byly ve vztahu k větrným elektrárnám příliš přísné, rozhodoval ve sporech na Vysočině, v Plzeňském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Soudce zpravodaj ovšem zdůraznil, že jeho rozhodnutí nenařizuje NSS žádný konkrétní verdikt – správní soud pouze bude muset věcně projednat argumanety Petrovic. „Nijak nepředjímáme, jak by měl NSS rozhodnout, měl by však respektovat svou judikaturu,“ uvedl David.

Obcím vadí pravidla omezující vznik větrných elektráren (zdroj: ČT24)

NSS původně odmítl zrušit část zásad územního rozvoje, která bránila stavbě nových větrníků, proto, že se obec neozvala, když kraj své územní zásady připravoval.

Ačkoli se verdikt Ústavního soudu týkal procedury, Petrovičtí teď doufají, že stavbu nových větrných elektráren prosadí. „Věřím, že tímto se pomaličku otevírá cesta ke zrušení zásad územního rozvoje Ústeckého kraje v těch částech, v nichž z našeho pohledu nezákonně regulují rozvoj větrné energetiky,“ řekl právní zástupce obce Jiří Nezhyba.

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina zopakoval, že jsou zásady zbytečně přísné. Větrné elektrárny považuje za přínos. „Je to menší zlo než fotovoltaická elektrárna, která zabírá pole nevzhlednými panely. Vítr tady fouká, tak proč ho nevyužít. Z našich zkušeností navíc víme, že větrné elektrárny neškodí životnímu prostředí,“ poznamenal starosta, který by chtěl počet větrných elektráren v petrovickém katastru zvýšit z dnešních dvou až na dvacet.

Zásady rozvoje Ústeckého kraje schválené v roce 2011 výslovně nestanovily žádné zóny bez větrné energie. Podrobně však popsaly území, v nichž by se neměly větrníky stavět kvůli ochraně přírody a krajiny.