Zahrada versus architekt: Spor o Fata Morgana pokračuje 15. rokem

Praha – Architekt Zdeněk Deyl nemusí pražské botanické zahradě zaplatit 2,5 milionu korun. Jde o zálohy za dokumentaci na skleník Fata Morgana, které zahrada architektovi vyplatila, ale po odstoupení od smlouvy je chtěla zpět. Zdeněk Deyl to odmítl, tvrdil, že zahrada dokumentaci předávala dalším stranám. Letitý spor zatím uzavřel verdikt Městského soudu v Praze. Botanická zahrada, která neuspěla, ale ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Spor architekta Deyla a Botanické zahrady Praha sahá do roku 1999, kdy podle Deylova návrhu začala stavba skleníku Fata Morgana. V listopadu si architekt stěžoval, že se stavba odchýlila od projektu, zahrada mu potom vypověděla smlouvu. Zpochybnila přitom kvalitu Deylovy práce. Tehdejší ředitel zahrady Jiří Haager u soudu uvedl, že architekt dodal pouze část projektu, a to pozdě. Bývalý ředitel navíc označil některé návrhy za absudrní a nepoužitelné. Zahrada chtěla, aby architekt po vypovězení smlouvy vrátil zaplacené zálohy – celkem 2,5 milionu korun.

Zdeněk Deyl ale odmítl peníze zaplatit, naopak zahradu obvinil, že porušila jeho autorská práva, když nestavěla podle zadání a dokumentaci údajně předávala dalším stranám. To vedení zahrady odmítlo a obrátilo se na soud.

Sporem se nejprve zabýval obvodní soud, který odmítl nároky botanické zahrady jako nedůvodné. Soudkyně městského soudu potom uvedla, že v případu není potřeba dělat další dokazování a předchozí instance se s ním vypořádala správně.

Spory, které se týkají stavby z přelomu tisíciletí, ovšem nekončí. Kromě možného dovolání k Nejvyššímu soudu pokračuje spor o 1,5 milionu korun, které naopak požaduje architekt po botanické zahradě za údajné porušení svých práv.

Skleník Fata Morgana je v provozu od roku 2004. Jeho stavba trvala pět let a přišla na 200 milionů korun – cena tak byla zhruba desetinásobná oproti původním předpokladům. Kvůli předražení musel odejít z funkce Jiří Haager. Kromě zásadního zvýšení nákladů na stavbu dostala botanická zahrada také pokutu od stavebního úřadu. Ten kvůli odchýlení od projektu nařídil stavbu přerušit, ta však pokračovala.