Prasklé sklo, kolíček místo ukotvení pásu – výbava autobusů na D1

Jihlava – Policisté na dálnici D1 kontrolovali autobusy. Zatímco se cestující zlobili kvůli narůstajícímu zpoždění, nalezli policisté řadu závad. Kromě řidičů autobusů pokutovali i jejich kolegy z kamionů – v jejich případě patří k hlavním prohřeškům nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté si tak i tentokrát rozšířili sbírku magnetů, které řidičům pomáhají přestávky šidit.

Radovan Daněk o kontrolách na D1 (zdroj: ČT24)

Jako první zastavila policejní hlídka na dálnici D1 linkový autobus žluté barvy, který jel z Brna do Prahy. Ukázalo se, že u známého dopravce zdaleka není vše v pořádku. „Především prasklé čelní sklo, chybějící kryty matic kol řídící nápravy,“ shrnul technik Jiří Kobylák. Nelíbilo se mu ani uchycení bezpečnostního pásů na sedadle řidiče kolíčkem. „To nefunguje a je to nebezpečné,“ varoval řidiče policista, který si jeho sedadlo prohlížel. Řidič musel zaplatit pokutu. Přesto byl přesvědčen, že v jeho autobusu bylo „vše v pořádku“.

Lépe než linkový autobus dopadl zájezdový vůz s rusky hovořícími turisty. Navzdory tomu, že mnoho autobusů skutečně nemá závady a navíc se cestující na kontrolory zpravidla zlobí, jsou policisté přesvědčeni, že jsou takové kontroly důležité. „Prasklé brzdové kotouče bývají častým jevem u nákladních vozidel, ale objeví se i u autobusů. Pak prasklé rámy, celková koroze,“ shrnul policista Jaroslav Nesiba.

Kromě autobusů kontrolovala policie na D1 také kamiony. „Nezklamal“ je řidič zastaveného slovenského kamionu, který se pokoušel podvádět s časy bezpečnostních přestávek. Policisté tak rozšířili svoji sbírku magnetů, které k tomu řidiči používají. Muž samotný dostal tisícikorunovou pokutu, policie se ale ještě zaměří na jeho zaměstnavatele.

Sbírka magnetů zabavených v kamionech
Zdroj: ČT24