Dobřanská psychiatrie má nový pavilon, pokoje budou útulnější

Dobřany (Plzeňsko) – Příjemnější prostředí čeká na pacienty v dobřanské Psychiatrické nemocnici díky čerstvě otevřenému pavilonu. Kapacitu nemocnice s 1 200 lůžky nerozšíří, ovšem díky novým pokojům bude možné snížit počet lůžek v místnostech ve starší části. V minulosti ve zdejších pokojích pobývalo i více než deset lidí.

Nemocnice, nebo velkokapacitní turistická ubytovna? Taková otázka se v minulosti mohla mihnout hlavou mnoha návštěvníkům dobřanské psychiatrie. Výjimečné nebyly deseti či dvanáctilůžkové pokoje, v minulosti měl jeden pokoj i 27 lůžek. S otevřením nového pavilonu ale jsou takové počty minulostí. „Nový pavilon řeší stísněné poměry v nemocnici. Až se pacienti nastěhují, nebudou tu už víc jak čtyř pětilůžkové pokoje,“ uvedl ředitel Psychiatrické nemocnice Vladislav Žižka. V nové budově navíc jsou v pokojích nanejvýš tři lůžka.

Součástí nového pavilonu určeného mužům i ženám ovšem nejsou pouze pokoje. Psychiatrická nemocnice s ním otevírá i prostory pro psychoterapii, ergoterapii, relaxaci a pro přijímání návštěv. „Psychologové budou mít větší prostory pro skupinové terapie, nebudou se muset o místnosti dělit,“ podotkla primářka oddělení č. 30 Lenka Štolfová. Stavba trvala sedm měsíců a přišla na 34 milionů korun, z toho 27 milionů poskytl stát, zbytek zaplatila sama nemocnice.

Nemocnice je v provozu od roku 1880, čerstvě otevřený pavilon je první stavba určená k ubytování pacientů, která od té doby vznikla. Nároky na dosavadní prostory přitom postupem zásadně stoupaly – ze zařízení určeného původně pro desítky lidí se kapacita zvýšila až na současných 1 200 lůžek. Podle Vladislava Žižky se přitom donedávna do budov příliš neinvestovalo a jejich stav se zhoršoval. „Dá se říci, že to, co se opravilo za posledních deset let, tak se předtím neudělalo za celých předchozích 120 let,“ upozornil ředitel psychiatrické nemocnice.

Až do loňského roku bylo psychiatrické zařízení v Dobřanech léčebnou. Loni mu ministerstvo zdravotnictví po dlouholetém úsilí místních lékařů přiznalo status nemocnice, která má 31 oddělení. V areálu je 55 staveb, z toho je 25 pro poskytování zdravotní péče, zbytek jsou hospodářské, technické a dva bytové objekty. Součástí areálu je velký lesopark, ovocný sad, zahrady pro pěstování květin a zeleniny a sportovní areál.

David Havlena o nové budově Psychiatrické nemocnice Dobřany (zdroj: ČT24)