Zoo Praha má novou posilu, z Berlína dorazil zubří samec

Praha - Nový býk Tipito se ode dneška zabydluje v zubřím výběhu v trojské zoo. Do Prahy přijel z německého Tierparku Berlin, aby omladil zdejší chov a přispěl svými potomky k záchraně svého druhu ve volné přírodě.

Transport proběhl bez problémů, zubr byl po celou dobu klidný. „V brzkých ranních hodinách jsme ho vypustili do výběhu v zázemí. V následujících dnech bude připuštěn k našim samicím. Vzhledem ke svému mládí je zatím menšího vzrůstu, nicméně už teď svou fyzickou konstitucí naznačuje, že v dospělosti bude majestátním býkem,“ řekla kurátorka kopytníků Barbora Crkvová. 

Rok a půl starý Tipito nahradí staršího samce Arba, jehož zoo získala z nizozemského Amsterodamu. „Cílem jeho příchodu je omladit naši skupinu těchto největších suchozemských obratlovců Evropy a dodat novou krev, která je v uzavřených chovech v lidské péči nezbytná,“ vysvětlil ředitel zahrady Miroslav Bobek. 

Nový chovný býk se od dnešního rána rozkoukává v zázemí výběhu, později bude připuštěn k samicím Pristíně, Priscille a Boženě. Kromě nich chová zoo také dvě odrostlá telata Prahu a Beatrice. 

Zubr
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Ve volné přírodě byli zubři vyhubeni na počátku 20. století, v současné době žijí pouze v zoologických zahradách a rezervacích. Pražská zoo chová zubry téměř od svého založení, první býk přišel do Prahy už v roce 1932. 

Chovatelé se nyní snaží o jejich návrat do přirozeného prostředí. Pražská zahrada takto od roku 2005 vypustila v národním parku Bieszczady v jihovýchodním Polsku už šest zvířat. „Ve spolupráci s polským národním parkem hodláme pokračovat a Tipitovými potomky bychom rádi přispěli k dalšímu posílení volně žijících stád,“ dodal Bobek.

Vydáno pod