Kraj vysadil tisíce stromků - a nechal je uschnout

Praha - Zhruba pět milionů korun vyhodil Středočeský kraj zbůhdarma z okna. V předchozích třech letech vysázel podél silnic deset tisíc mladých stromků - a nechal je svému osudu. Na jejich údržbu už peníze nezbyly, a tak jich čtvtina uschla nebo je jinak poškozená.

Středočeský kraj se nestará o stromky podél silnic (zdroj: ČT24)

I s prací zaplatil kraj za výsadbu jednoho stromu více než 2,5 tisíce korun. V roce 2011 jich vysadil pět tisíc, nejčastěji javory a jasany. O rok později to bylo 4 600 kusů, loňský rok ještě není spočítaný. Nedbalou údržbou ale stovky rostlin odumřely nebo už se nedají zachránit.

Kraj za péči o silniční aleje kritizují i ekologové. Stromy podle nich nechrání jen řidiče. „Mají velký význam z hlediska ekologie, životního prostředí jako biotop pro živočichy a podobně,“ říká Martin Skalský z občanského sdružení Arnika.

Středočeský kraj chybu přiznává. Na údržbu zeleně, včetně sekání trávy a kácení stromů, dává ročně zhruba 100 milionů. Na péči o mladé stromky to ale nestačí. „Problém je trošičku v tom, to přiznáváme, že rozpočet Krajské správy a údržby silnic by potřeboval být vyšší,“ konstatuje náměstek hejtmana pro dopravu Miloš Petera (ČSSD).

Situace není lepší ani v jiných krajích. Stromů podél cest ubývá. „Za posledních devět let bylo vykáceno 150 tisíc stromů v alejích, což je obrovské číslo, a nahrazena byla asi polovina,“ poznamenal Skalský.

Se ztrátou peněz se hejtmanství už smířilo. Některé poškozené stromky se ale pokusí ještě zachránit.