Ústecký zastupitel Zavoral odešel z TOP 09 kvůli sporům o Činoherní studio

Ústí nad Labem – Členství v TOP 09 ukončil ústecký zastupitel Jakub Zavoral. Důvodem byly spory se spolustraníky, hlavně kvůli Činohernímu studiu. Straně tak už zbylo v zastupitelstvu jediné křeslo, přestože měla původně pět mandátů. „Nenechám se popotahovat spolustraníky kvůli tomu, že jsem hájil zájmy Ústí nad Labem a jeho obyvatel. A nechci také být v jedné straně a ani nechat se odsuzovat lidmi, které se nebojím označit za prospěcháře či populisty,“ uvedl Zavoral.

Činoherní divadlo končí, soubor dnes oznámil, že nepřejde pod příspěvkovou organizaci zřízenou městem. Zavorala a další zastupitelku TOP 09 Karolu Haasovou začátkem března kritizovalo krajské vedení strany proto, že Zavoral vznik nové příspěvkové organizace Činoherní studio města Ústí nad Labem podpořil a Haasová se hlasování zdržela. „Hlasování zmíněných zastupitelů ve věci Činoherního studia je v příkrém rozporu se stanoviskem krajské organizace i veřejně prezentovanými postoji členů vedení regionální organizace TOP 09 v Ústí nad Labem,“ řekl tehdy krajský manažer TOP 09 Rostislav Kadlec. TOP 09 postup města v kauze divadla od počátku kritizovala.

Jedinou zastupitelkou města za TOP 09 je tak nyní Haasová. Po kritice jejího postoje v kauze divadla ale počítá s tím, že bude ze strany vyloučena. Míní však, že usnesení strany neporušila. Krajská TOP 09 řešila problémy s ústeckými zastupiteli už dříve, když chtěla kvůli účasti v koalici, opřené o hlasy komunistů, vyloučit dva radní. Pavel Boček i Miroslav Král ale ukončili členství v TOP 09 sami.

Budova Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČTK

Ústecké Činoherní divadlo přerušilo činnost na konci ledna kvůli nejasnostem ve financování, na jehož způsobu se nedohodlo s městem. Současný soubor fungoval pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Činoherní divadlo. Přechod pod městskou organizaci herci nyní odmítli, mimo jiné kvůli tomu, že část z nich nedostala nabídku na angažmá v novém divadle.