Zřícenina Rabštejna má nové pány, chtějí zachránit, co se dá

Rabštejnská Lhota (Chrudimsko) – Středověký hrad Rabštejn, odkud jeho první pán zřejmě dohlížel na věnné město Chrudim, je opět v soukromých rukou. Zříceninu koupili od státních Lesů ČR tři místní nadšenci, kteří chtějí zabránit jejímu dalšímu rozpadu.

Pět kilometrů jihozápadně od Chrudimi vznikl ve 14. století menší hrad o rozloze 300 metrů čtverečních, ale dnes z něj zbývá už jenom jedna vysoká zeď, vstupní brána, torzo čtyřboké věže a zbytky dalších zdí. Tři muži, kteří na hrad chodili již v dětství, chtějí alespoň tyto zbytky zachránit, a hrad proto koupili. „Hrádek se rozpadá před očima. Zarůstá křovím. Kdyby nikdo nic nepodnikl, za deset až třicet let by tady byla jen hromada kamení zarostlá kopřivami,“ řekl jeden z nových majitelů Miroslav Gregor.

Údržba památky má probíhat svépomocí s využitím kamenů z okolí. „Nejdřív chceme očistit zdivo, aby na něm nerostla vegetace. Za tři až pět let by mohlo být zdivo zakonzervované. Už jsme vyčistili dvě třetiny okolí hradu od náletů,“ nastínil Miroslav Gregor. Jako první se noví majitelé hradu zřejmě zaměří na nejvyšší zeď, kterou považují za nejvíce ohroženou. „Před časem se dokonce uvažovalo, že se strhne, aby nespadla,“ poukázal Gregor. Protože je zřícenina v sezoně poměrně hojně navštěvovaná výletníky, chtěli by u ní majitelé časem postavit informační tabuli se základními daty.

Předchozí majitelé se o hrad nestarali bezmála půl tisíciletí, většině z nich připadl pouze jako součást okolního panství. Vznikl ve 14. století za vlády Karla IV., který pověřil prvního vlastníka Matěje z Rabštejna dozorem nad nedalekou Chrudimí. „Páni z Rabštejna měli hrad do roku 1460. Pak se majitelé poměrně rychle střídali. V 16. století už byl hrad neobyvatelný a začal postupně chátrat,“ uvedl další z nových majitelů Vít Novák. Ruiny v 19. století zaujaly tehdejšího auersperského knížete, který z nich nechal udělat romantickou zříceninu a zázemí pro lovce. Místní obyvatelé vzpomínají, že ještě v minulém století takto upravená část hradu stála, byly v ní dvě místnosti a střecha. „Hajný návštěvníky provázel a vyprávěl jim historii hradu. Bohužel někdy v 60. letech si tady trampové udělali ohýnek, ten prohořel střechou a ta se propadla,“ řekl Novák.