Soud o lanovku na Sněžku: Pardubická firma podpis lanovkáře nezfalšovala

Praha – Jedna z největších lanovkářských společností, italský Leitner, musí poslat omluvu do Pardubic. Vrchní soud v Praze rozhodl, že italská firma neoprávněně nařkla stavební společnost Chládek a Tintěra z podvodu. Spor se týkal soutěže na stavbu lanovky na Sněžku, kterou v roce 2010 město Pec pod Sněžkou, jež ji pořádalo, nakonec zrušilo. Leitnerovi hrozil postih za to, že oběma přihlášeným stavebním firmám slíbil, že jim dodá technologii. Lanovkářská firma potom přišla s tím, že Chládkovi a Tintěrovi nic neslíbila, a pardubická společnost prý předložila falešný podpis. To ale nyní soud odmítl.

Od února jezdí z Pece pod Sněžkou až na Sněžku nová kabinková lanovka. Vyrobil ji Leitner a postavila trutnovská společnost BAK. Dodavatele se městu, jemuž lanovka patří, podařilo vybrat až ve druhém tendru. Ten první Pec zrušila. Ukázalo se, že dvě ze tří stavebních firem, které se přihlásily, mají slíbenou lanovku od stejného dodavatele – Leitnera. To ale zákon zakazuje. Nakonec radnice vyřadila kvůli nedostatkům v nabídce i posledního uchazeče.

Zatímco stavba lanovky začala s dvouletým zpožděním v roce 2012, neúspěšný uchazeč Chládek a Tintěra se soudil s Leitnerem. Italská firma tvrdila, že zákon neporušila ona tím, že slíbila svoji technologii dvěma firmám, ale pardubická stavební společnost, která prý falšovala podpis Martina Leitnera. „Jediným partnerem, se kterým naše firma podepsala smlouvu o sdružení, společně připravovala a následně odevzdala nabídku, je společnost BAK. Jakákoliv jiná smlouva je proto falzifikát, tudíž neplatná,“ uvedl tehdy zástupce společnosti Leitner Oliver Kirchheim. „Byli jsme označeni za falzifikátory a vyslovili podezření, že jsme se dopustili trestné činnosti,“ dodal prokurista stavební firmy Pavel Karlovec.

Soud: Leitner se musí omluvit Chládkovi a Tintěrovi, stavbaři podpis nezfalšovali (zdroj: ČT24)

Pravost podpisu Martina Leitnera pod smlouvou s firmou Chládek a Tintěra kvůli podezření na trestný čin zkoumali policisté. „Výsledkem zkoumání bylo, že se jedná s vysokou mírou pravděpodobnosti o podpis pana Martina Leitnera,“ tlumočil výsledek policista Zdeněk Hlaváček. Případ údajně falešného podpisu se potom dostal před soud, který verzi lanovkářů odmítl. „Ze strany firmy Leitner šlo o nepodložené, tudíž nepravdivé výroky a krajně nelichotivé a diskreditující úsudky, které jsou zůsobilé poškodit kohokoliv,“ stojí v rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten také Leitnerovi nařídil zaplatit pokutu 100 tisíc korun, soudní výlohy a Chládkovi a Tintěrovi se omluvit.

Podle Zdeňka Hlaváčka přišel Chládek a Tintěra „díky činnosti společnosti Leitner“ o šanci na zajímavou zakázku. Společnost se ovšem s jiným dodavatelem zúčastnila i druhého tendru a neuspěla v něm. Samotná firma Leitner se ke sporu nechtěla vyjádřit. Její jméno však na úbočí Sněžky figuruje. Ve druhé soutěži totiž uspěla trutnovská stavební firma BAK, které právě italští lanovkáři dodali kabinkovou dráhu.

Lanovka na Sněžku jezdí od 22. února, spodní úsek na Růžovou horu již od loňského 20. prosince. Stavbu se tak podařilo dokončit s předstihem, podle původních plánů se měla lanovka rozjet až v březnu. Dráha na Sněžku se po dokončení stala v součtu obou úseků – mezi nimiž se nově nepřestupuje – nejdelší lanovkou v Česku s celkovou délkou 3,7 kilometru. Turisté na nejvyšší českou horu cestují ve čtyřmístných kabinkách s polstrovanými sedačkami, jízdní doba se oproti původní sedačkové lanovce zkrátila zhruba o polovinu na necelých 15 minut. Požadavkem ochránců přírody však bylo, aby lanovka neměla větší hodinovou kapacitu než její předchůdkyně. Kabinky jsou proto na dráze rozmístěny ve více než čtvrtkilometrových rozestupech, do stanice přijíždí vždy pouze jedna za minutu.