Kvízomaty plní bary místo automatů. Podle ministerstva nelegální hazard

Chrastava (Liberecko) – Nový způsob, jak obejít zákaz výherních automatů, nalezli provozovatelé zakázaných heren v Chrastavě. Pořídili si tzv. kvízomaty, které před zahájením hry pokládají gamblerům jednoduché otázky. Tvrdí, že takové přístroje mají povolení, to však odmítlo ministerstvo financí. Radnice se přesto obává, že se kvízomaty ve městě proti její vůli brzy rozšíří a nahradí nedávno zakázané videoloterijní terminály.

Provozovatelé barů pořizují kvizomaty. Jde o nelegální hazard? (zdroj: ČT24)

Kvízomaty se objevily v několika barech v Chrastavě a radnice zatím hledá způsob, jak se jich zbavit. Hazard totiž povolila pouze na čtyřech místech a kvízomaty považuje za pokus o obcházení vyhlášky. Ukázalo se však, že kontroly jsou náročné, protože provozovatelé barů přístroje označují za dekorace. „Já si sem místo obrazů mohu dát deset těchto automatů,“ charakterizoval dvojici přístrojů za 800 tisíc korun provozovatel chrastavského baru Josef Kolouch. Starosta Michael Canov (SLK) je však přesvědčen, že po odchodu městské policie či zástupců radnice se přístroje ihned zapínají.

Provozovatelé barů, kteří si pořídili kvízomaty, tvrdí, že jejich provoz povoluje oficiální dokument, podle kterého přístroje nepodléhají zákonu o loteriích. To ale odmítlo ministerstvo financí. „Kategoricky se distancujeme od dezinformací, že Elektrotechnický zkušební ústav vydal jakýsi inspekční certifikát pro zařízení 'Vědomostní kvíz'. Pokud provozovatelé kvízomatů nemají povolení, jedná se o nelegální hazard,“ sdělilo ministerstvo financí.

Ministerstvo navíc chce zpřísnit sankce za nelegální hazard. Podle ministra Andreje Babiše (ANO) kvůli němu přichází stát o daňové příjmy. „Provozovatele nelegálního hazardu nehodláme v žádném případě tolerovat, jsme připraveni přitvrdit v jejich postizích,“ dodal Babišův náměstek Ondřej Závodský. Ministerstvo tak tlačí na zpřísnění trestu za provoz heren bez povolení až na deset let vězení.