Oxid uhelnatý má letos na Vysočině už tři oběti

Jihlava – Na Vysočině přibývá otrav oxidem uhelnatým. Letos už takto v kraji zemřeli tři lidé, další dva otravu přežili. Podle záchranářů i revizních techniků je to především proto, že lidé podceňují údržbu kotlů i jejich kontroly.

Od počátku roku záchranáři zasahovali u pěti otrav, tři skončily úmrtím (zdroj: ČT24)

Čidla oxidu uhelnatého by podle techniků měly mít všechny kotle, ale není tomu tak. Povinná nejsou, a tak lidé s jejich pořízením nespěchají. „Napíšete jim, že je nutný hlásič na CO, přijdete po pěti letech – a furt tam není,“ popsal častou situaci revizní technik plynových spotřebičů Jindřich Navrátil. Povinné pro domácnosti přitom nejsou ani kontroly spotřebičů, techniky musí pravidelně volat pouze podniky.

Nedůslednost majitelů kotlů má letos na Vysočině obzvlášť tragické následky – po třech měsících už hasiči zaznamenali pět otrav, po kterých zemřeli tři lidé. „Proti minulým rokům je to rapidní nárůst – za měsíc minimálně jedna až dvě události, kdy dochází k úniku,“ podotkl hasič Libor Havlíček. Upozornil, že jinak než čidlem buď stabilním na zdi u kotle, nebo přenosným v rukou technika přicházejícího na pravidelnou kontrolu lidé únik oxidu uhelnatého nepoznají: „Není vidět, není cítit. Člověk na to přichází, až když mu začíná něco být.“

Kraj Vysočina společně s hasiči kvůli sérii úmrtí zintenzivnil preventivní a osvětové akce. „Důrazně apelujeme na všechny občany, aby nepodceňovali možná rizika a udržovali v řádném a provozuschopném stavu všechny spotřebiče,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová. Oxid uhelnatý přitom nemusí vznikat pouze v kotli, ale i v jiných přístrojích, například karmě. Důležité je udržovat průchodné spalinové cesty, kterými může oxid uhelnatý odcházet. Důležité také je zajistit dostatečné větrání místností s plynovým spotřebičem.