Místo 30 milionů zaplatil Hradec za parkovací dům 75

Hradec Králové – Již druhé obvinění si vyslechl někdejší náměstek královéhradeckého primátora Josef Malíř kvůli zakázkám z doby svého působení v čele města. Kromě údajně předražené rekonstrukce zimního stadionu ho policie podezírá, že připravil město až o 45 milionů, když zařídil, aby od soukromé firmy odkoupilo parkovací dům. Zaplatilo za něj více než dvojnásobek obvyklé ceny.

Při koupi parkovacího domu zaplatilo město přes milion za každé parkovací místo (zdroj: ČT24)

Zatímco smlouvou na opravu zimního stadionu v Hradci Králové se již začne zabývat soud (více o případu zde), vyšetřování okolností koupě parkovacího domu má ještě plně v rukou policie. Zabývá se především cenou, kterou město za dům – dnes prázdný – zaplatilo, avšak se stavbou je problémů mnohem více. Mezi nimi i fakt, že uvnitř téměř nikdo neparkuje.

Hradec Králové zaplatil za parkovací dům 75 milionů korun. Brzy se ukázalo, že stavba stála pouze 30 milionů a zbytek si nechala zprostředkovatelská firma jako provizi. Vzápětí skončila v likvidaci a peníze tak zmizely. Protikorupční policie po dvou letech vyšetřování nakonec obvinila někdejšího primátorského náměstka Josefa Malíře, který odkoupení parkovacího domu prosadil, že město připravil o 45 milionů. „Kriminalisté našeho útvaru obvinili jednu osobu a to z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby,“ upřesnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Bývalý náměstek primátora Josef Malíř:

„S obviněním, tak, jak bylo podáno, samozřejmě nesouhlasím. Důvody jsme uvedli ve stížnosti, kterou podal můj právní zástupce. Uvidíme, jak se to bude dále vyvíjet.“

Kvalita samotného parkovacího domu přitom v žádném případě neodpovídá výjimečné ceně, kterou za něj Hradec Králové zaplatil. Dovnitř zatéká, v žádném patře přitom není odvodnění. „Je jednoznačně vidět, že je špatně provedená izolace. Stavba je pomalu zralá na dost velkou repasi,“ shrnul stav budovy opoziční zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM).

K samotnému účelu, k němuž byl postaven, potom parkovací dům také dobře neslouží. Kvůli nevyřešeným majetkovým vztahům tam město řidiče pustit nemůže, ale v době, kdy ho spravovala firma ISP, která se v Hradci Králové stará o parkování, si uvnitř pořídilo stání pouze sedm lidí. Ty ostatní odradila i nedostatečná velikost parkovacích míst. „Parkovací místa, která tady jsou, jsou kategorie A1. To je to nejmenší parkovací místo tak pro trabanta nebo škodu 100,“ nastínil Lubomír Štěpán.